Ισραήλ: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρου

Ισραήλ: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρου Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αρχής γενομένης από την Κυριακή, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών, που είχαν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, το Ισραήλ προχωρά ένα βήμα ακόμα πιο πέρα.

Ήταν μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου που επέβαλαν, από την άνοιξη του 2020, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

«Οι μάσκες φτιάχτηκαν για να μας προστατεύουν από την πανδημία του κορvνοϊού. Όμως αφού οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάσκα δεν είναι αναγκαία στους υπαίθριους χώρους, αποφάσισα να άρω» την υποχρέωση χρήσης της» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το ποσοστό μολύνσεων είναι πολύ χαμηλό στο Ισραήλ, χάρη στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης και είναι πλέον εφικτό να χαλαρώσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε. Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στα εμπορικά κέντρα.

Τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech πάνω από τους μισούς (53%) κατοίκους της χώρας των 9,3 εκατομμυρίων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στη συμφωνία που πέτυχε με την αμερικανική Pfizer.

Η εταιρεία απέστειλε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ζητώντας ως αντάλλαγμα πληροφορίες για τις συνέπειες του εμβολιασμού. Το Ισραήλ έχει τράπεζες δεδομένων με καταγεγραμμένο το ιατρικό ιστορικό των κατοίκων του.

Στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφονταν περίπου 10.000 μολύνσεις ημερησίως, όμως τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 200. Το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών τεστ ανέρχεται μόλις σε 0,3%.

Το Ισραήλ και η Pfizer «απέδειξαν ότι η πανδημία της Covid-19 μπορεί να νικηθεί από μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλμπερτ Μπουρλά, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου των 73 ετών από την ανεξαρτησία του Ισραήλ.

Χάρη στη μείωση των μολύνσεων, άνοιξαν και πάλι από τις αρχές Μαρτίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι παραλίες. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης το σχέδιό της για την υποδοχή των εμβολιασμένων ξένων τουριστών από τις 23 Μαΐου, έναν χρόνο και πλέον αφού έκλεισε τα σύνορα της χώρας για τα ταξίδια αναψυχής.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM