Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχήστρωσε απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο, μετά τη σύλληψη ένοπλου άνδρα από την κυπριακή αστυνομία.  

«Αυτό ήταν ένα περιστατικό τρομοκρατίας, οργανωμένο από το Ιράν, εναντίον Ισραηλινών επιχειρηματιών που ζουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Μάταν Σίντι, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. 

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι με τη σύλληψη αποτράπηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τέντι Σάγκι, ενός Ισραηλινού μεγιστάνα, αναφέροντας ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος. 

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει, η πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία ανέφερε «Αυτό το καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ) πάντα κάνει τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν». 

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της κυπριακής αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Συνελήφθη ένα άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα όπλο και σφαίρες. Αυτή είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, για αυτό το αίτημα προφυλάκισης έγινε κεκλεισμένων των θυρών». 

Τα κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι ο ύποπτος- σε βάρος του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, όταν πέρασε με αυτοκίνητο από σημείο ελέγχου, από τα Κατεχόμενα. 

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε και ένας σιγαστήρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι πρόκειται για Αζέρο με ρωσικό διαβατήριο, 38 ή 39 ετών. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ύποπτος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου, που ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας για οκταήμερη προσωρινή κράτησή του. Με βάση τη νομοθεσία, η αστυνομία θα πρέπει να απευθυνθεί στο δικαστήριο για την όποια παράταση της κράτησής του. 

Το Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν κάποια συμβολή στη ματαίωση της φερόμενης σχεδιαζόμενης επίθεσης στην Κύπρο. «Υπάρχουν απειλές ασφαλείας. Όπως μπορείτε να δείτε η Σιν Μπετ (η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), η Μοσάντ, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας ξέρουν πώς να τις χειριστούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό. 

Τα κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι ο ύποπτος ήταν στο νησί για περίπου 20 ημέρες πριν από τη σύλληψή του και ότι είχε νοικιάσει δύο διαδοχικά αυτοκίνητα. Ανέφεραν επίσης ότι χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρικό πατίνι για να ταξιδεύει συχνά προς και από τα Κατεχόμενα. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM