Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ: Αν δεν τηρήσετε τη συμφωνία εκεχειρίας, θα αναγκαστούμε να δράσουμε

Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ: Αν δεν τηρήσετε τη συμφωνία εκεχειρίας, θα αναγκαστούμε να δράσουμε Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για τη μη τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατηγορεί το Ισραήλ τη Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα, την οργάνωση του Λιβάνου, ότι δεν σέβεται τους όρους και προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπορούσε να «αναγκαστεί να δράσει».

«Αν η Χεζμπολάχ δεν αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, δεν θα υπάρξει συμφωνία - και το Ισραήλ θα αναγκαστεί να δράσει μονομερώς για να εγγυηθεί την επιστροφή με κάθε ασφάλεια των κατοίκων του βόρειου (Ισραήλ) στα σπίτια του» είπε πιο συγκεκριμένα ο Κατς.

Η συμφωνία εκεχειρίας τέθηκε σε ισχύ την 27η Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά τον ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Βάσει του κειμένου, ο λιβανικός στρατός και οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ πρέπει να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου και ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί σε διάστημα 60 ημερών. Προβλέπει επίσης την απόσυρση της Χεζμπολάχ έως περίπου 30 χλμ από τα ισραηλινά σύνορα.

Από την έναρξη της εκεχειρίας, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της.

«Ο πρώτος όρος για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η πλήρης απόσυρση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ (έως τα βόρεια) του ποταμού Λιτάνι, η καταστροφή όλων των όπλων και η διάλυση όλων των τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή από τον λιβανικό στρατό, κάτι που δεν έχει ακόμη γίνει», είπε ο Κατς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM