Ισραήλ: Έρευνα για την τραγωδία στο θρησκευτικό φεστιβάλ

Ισραήλ: Facebook Twitter
EPA
0

Η ελεγκτική αρχή της κυβέρνησης του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο των 45 ανθρώπων σε ποδοπάτημα, που σημειώθηκε σε εβραϊκό θρησκευτικό φεστιβάλ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κρατικός Ελεγκτής Ματανιάχου Ένγκλμαν είπε πως το γραφείο του, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση, θα ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διαδραματίστηκε η τραγωδία στο Όρος Μερόν, στην περιοχή της Γαλιλαίας.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα ότι σκοπεύω να ξεκινήσω μια ειδική έρευνα, η οποία θα εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ανακοίνωσης.

Το γραφείο του ελεγκτή είχε πριν από αρκετά χρόνια χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο το συγκρότημα στο Όρος Μερόν, στο βόρειο Ισράηλ, όπου διεξήχθη το φεστιβάλ τη νύχτα της Πέμπτης με Παρασκευή, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας μετά τους θανάτους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Η ισραηλινή αστυνομία είχε καλέσει τους συμμετέχοντες «να τηρούν τις οδηγίες ώστε οι εορτασμοί να γίνουν χωρίς συμβάντα», ενώ περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

Ωστόσο τα πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από κορωνοϊό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM