Ισραήλ: Έρευνα για τη «σεξουαλική πράξη» σε αυτοκίνητο του ΟΗΕ - «Σοκαρισμένος» ο Γκουτέρες

Ισραήλ: Έρευνα για τη «σεξουαλική πράξη» σε αυτοκίνητο του ΟΗΕ - «Σοκαρισμένος» ο Γκουτέρες Facebook Twitter
0

O γ.γ των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου του, «σοκαρισμένος και βαθύτατα ενοχλημένος» από βίντεο που καταγράφει σεξουαλική πράξη σε ένα από τα επιχειρησιακά του αυτοκίνητα στο Ισραήλ.

Το ντοκουμέντο 18 δευτερολέπτων αποτυπώνει μια γυναίκα με κόκκινο φόρεμα πάνω σε έναν άνδρα στο πίσω κάθισμα ενός λευκού 4x4 με τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι εν κινήσει σε πολυσύχναστο δρόμο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως στα social media, φαίνεται πως έχει καταγραφεί σε ένα κεντρικό δρόμο στην παραλία του Τελ Αβίβ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως διερευνούν το συμβάν και είναι θέμα χρόνου η αναγνώριση των ατόμων που εμφανίζονται στο βίντεο. Πιστεύεται πως πρόκειται για μέλη του προσωπικού μιας ειρηνευτικής οργάνωσης στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δύο ατόμων του ντοκουμέντου «απεχθή».

«Τέτοιου είδους συμπεριφορά αντίκειται σε ό,τι πρεσβεύουμε και εργαζόμαστε να πετύχουμε στο πλαίσιο της καταπολέμησης των παραβάσεων από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Dujarric στο BBC.

Ερωτηθείς για το αν η σεξουαλική αυτή πράξη ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης ή επί πληρωμή, ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες τόνισε πως είναι από τα ζητήματα που διερευνώνται από την εν εξελίξει έρευνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν αυστηρή πολιτική κατά σεξουαλικών παραπτωμάτων από τα μέλη του - που αν αποδειχτούν πως παραβίασαν το πρωτόκολλο, βρίσκονται ενώπιον πειθαρχικών ποινών, επαναπατρισμού ή ακόμα και παύσης από ειρηνευτικές αποστολές, ενώ εναπόκειται στη δικαιοδοσία των χωρών τους αν προχωρήσουν περαιτέρω σε νομικές ή πειθαρχικές ενέργειες εναντίον τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επικριθεί στο παρελθόν για καταγγελίες περί σεξουαλικών παραπτωμάτων, με τον Γκουτέρες να καλεί για προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ