Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον Νετανιάχου σε εξηγήσεις για την έλλειψη σχεδίου εκκένωσης της Γάζας

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον Νετανιάχου σε εξηγήσεις για την έλλειψη σχεδίου εκκένωσης της Γάζας Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να εξηγήσει γιατί δεν έχει δημιουργήσει ένα «οργανωμένο σχέδιο» για να επιβλέπει την εκκένωση ασθενών και τραυματισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα σε τρίτη χώρα.  

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ διέταξαν την κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.  Οι δικαστές έγραψαν ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιτρέψει την αποτελεσματική εφαρμογή» μιας πολιτικής που «θα είναι επαρκής για τις ιατρικές ανάγκες σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πρόληψη ασφαλείας». 

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ για συνέπειες εντός 30 ημερών εάν δεν επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η αμερικανική προειδοποίηση διατυπώθηκε σε επιστολή που εστάλη την Κυριακή στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, και στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ. 

«Γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και συνεχείς ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την τροχιά» ανέφεραν στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, υπό την απειλή «νομικών ενεργειών», που θα περιλαμβάνουν και τη μη αποστολή αμυντικής βοήθειας.

Η επιστολή ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ίδια ημέρα που ο ΟΗΕ προειδοποίησε, για πολλοστή φορά, για την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας αντιμετωπίζει τους χειρότερους περιορισμούς στην εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

*Με πληροφορίες από Haaretz, Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM