Ισπανία: Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού - Στους 44 βαθμούς ο υδράργυρος

Πρώτος καύσωνας στην Ισπανία - Η θερμοκρασία έφτασε 44 βαθμούς Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι «χτύπησε» τη νότια Ισπανία με τη θερμοκρασία σε Σεβίλλη και Κόρδοβα να σημειώνει 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι την Τετάρτη και να επηρεάσουν πέραν της Ανδαλουσίας, τη Μαδρίτη, την Εξτρεμαδούρα και την Καστίλλη-Λα Μάντσα.

«Έχει τρομερή ζέστη. Τα παιδιά ήρθαν εδώ για να δροσιστούν αφού δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν στο σπίτι», εξήγησε η 27χρονη Ελβίρα Μαρτίνεθ, η οποία στεκόταν δίπλα σε σιντριβάνι στην όχθη του ποταμού Μανθανάρες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το πιο «ξηρό» από το 1961 (όταν άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία), σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία. Ακολούθησε στα τέλη Απριλίου ένα κύμα ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38,8 βαθμούς Κελσίου, θυμίζοντας καύσωνα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες έχουν γίνει συχνότεροι τον Ιούνιο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οι επιστήμονες αποδίδουν εν πολλοίς στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET Ρούμπεν ντελ Κάμπο εξηγεί πως από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί έξι καύσωνες στη διάρκεια του Ιουνίου, έναντι μόλις πέντε για τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα 35 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM