Το Ισλαμικό Κράτος εγκαταλείπει τη συνοριακή ζώνη Συρίας - Λιβάνου

Το Ισλαμικό Κράτος εγκαταλείπει τη συνοριακή ζώνη Συρίας - Λιβάνου Facebook Twitter
0

Μια αυτοκινητοπομπή με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν την περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και της Συρίας χθες υπό τη συνοδεία σύρων στρατιωτών, παραδίδοντας τον θύλακά τους και οδεύοντας στην ανατολική Συρία μετά από μάχη που κράτησε μια εβδομάδα.


Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειχνε μια σειρά ασθενοφόρων και λεωφορείων να διασχίζουν αργά την άγονη περιοχή, εγκαταλείποντας τους λόφους των συνόρων.


Η μεταφορά θέτει τέλος στην παρουσία οποιωνδήποτε ανταρτών στα σύνορα - σημαντικός στόχος του Λίβανου και της Χεζμπολάχ - και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος έχει δεχτεί δημόσια την υποχρέωση αποχώρησης από εδάφη που έλεγχε στη Συρία.
Το ΙΚ συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός που μπήκε σε εφαρμογή την Κυριακή μεταξύ του λιβανικού στρατού στο ένα μέτωπο και της Χεζμπολάχ μαζί με τον συριακό στρατό στο άλλο.

Οι μαχητές είχαν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού θύλακά τους, ο οποίος εκτεινόταν εκατέρωθεν των συνόρων, από την απαρχή κιόλας των επιχειρήσεων που είχαν ξεκινήσει και από τις δύο πλευρές των συνόρων.


Ο λιβανικός στρατός έχει δηλώσει ότι η επιχείρησή του εναντίον του ΙΚ δεν είχε συντονιστεί με τον συριακό στρατό ή τη Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί στενή σύμμαχο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εξαετή πόλεμο της Συρίας.


Η σιιτική Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη μάχη εναντίον των σουνιτών μαχητών στα σύνορα, και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές μέσα στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Άσαντ.


Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, είπε χθες ότι η οργάνωση είχε δεχθεί την αποχώρηση του ΙΚ εν μέρει για να μάθει τί έγινε με εννιά λιβανέζους στρατιωτικούς που κρατούνταν ως όμηροι από το ΙΚ από το 2014. Στις δηλώσεις του σε τηλεοπτική του ομιλία πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταβαίνει στη Συρία περιλαμβάνει 308 μαχητές με τα μικρά όπλα τους και 331 πολίτες.
Το Ισλαμικό Κράτος θα παραδώσει ένα μέλος της Χεζμπολάχ που κρατούσε, καθώς και τις σορούς μελών της Χεζμπολάχ και ενός Ιρανού, μαχητές που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Συρία, είπε.


Στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τις σορούς με τους μαχητές στην αυτοκινητοπομπή σε σημείο μετάβασης στη Συρία, είπε ο Νασραλάχ, προσθέτοντας ότι έντεκα μαχητές της οργάνωσης και επτά σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση στη δυτική περιοχή Κουαλαμούν, από τη συριακή πλευρά των συνόρων.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM