Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας Facebook Twitter
EPA
0

Την ευθύνη και για τη δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Καταλονία, στην πόλη Καμπρίλς, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Με νέο τηλεγράφημα του προπαγανδιστικού πρακτορείου του, του Amaq, το ISIS ισχυρίζεται ότι στα δύο χτυπήματα σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες «Σταυροφόρους» και Εβραίους. 

Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ισπανικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το ISIS με τα δύο χτυπήματα, αν και οι δύο επιθέσεις εκτιμάται ότι διαπράχθηκαν από τον ίδιο πυρήνα ισλαμιστών.

Σημειώνεται ότι από την μέχρι τώρα πληροφόρηση η επίθεση στην Καμπρίλς διαπράχθηκε από πέντε τρομοκράτες οι οποίοι έριξαν το όχημά τους σε πεζούς και τραυμάτισαν θανάσιμα μία γυναίκα. Στη συνέχεια οι δράστες σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

 Οι πέντε τρομοκράτες ήταν επίσης ζωσμένοι με ψεύτικα εκρηκτικά, ενώ τελικά τραυματίστηκαν πέντε ακόμα πολίτες και ένας αστυνομικός. 

Εξαρθρώθηκε πλήρως ο πυρήνας που πραγματοποίησε τις επιθέσεις σύμφωνα με την κυβέρνηση

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία έχει εξαρθρωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία. Σύμφωνα με τον Θόιδο, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα οι δράστες να διατηρούσαν επαφές με άλλες, γειτονικές χώρες.

Στη Βαρκελώνη, στον πολυσύχναστο, κεντρικό πεζόδρομο Λα Ράμπλα, σκοτώθηκαν την Πέμπτη 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες. Άλλη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγες ώρες αργότερα στο θέρετρο Καμπρίλς, νοτιότερα. «Θα ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε μέρος ή περιοχή που χρειάζεται ειδική προστασία», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, έχουν σκοτωθεί άλλα πέντε μέλη του πυρήνα και τρία, μεταξύ αυτών και ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, έχουν ταυτοποιηθεί. Οι δύο από τους τρεις υπόπτους ενδέχεται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.


Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που καταζητείται από την αστυνομία, είναι πιθανότατα ο οδηγός του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στη Λα Ράμπλα. Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που θεωρείτο αρχικά βασικός ύποπτος, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεταξύ των πέντε ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Καμπρίλς.


Ο Αμπουγιακούμπ κατοικούσε στην πόλη Ριπόλ, στα βόρεια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο Ριπόλ και άλλον έναν στο Αλκανάρ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM