Πλήρη διαφάνεια στο περιστατικό με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν σε συγγενείς μελών του ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομείο του Δουβλίνου, ζήτησε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας.

 

Ο Stephen Donnelly είπε ότι το περιστατικό, στις 8 Ιανουαρίου στο Coombe Maternity Hospital, «δεν έπρεπε να είχε συμβεί».

 

Το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα εκείνη την ημέρα είχαν περισσέψει 16 δόσεις εμβολίου μετά από εμβολιασμό 1.100 ιατρών και υπαλλήλων υγειονομικού προσωπικού.

 

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι αυτές οι δόσεις εάν δεν χορηγούνταν, θα έπρεπε να πεταχτούν.

 

Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Irish Times, ο επικεφαλής του νοσοκομείου, καθηγητής Michael O'Connell είπε ότι πήραν την απόφαση να χορηγήσουν τις δόσεις που περίσσεψαν για να «διασφαλιστεί ότι δεν θα σπαταληθεί ούτε ένα εμβόλιο».

 

Ωστόσο, απολογήθηκε για την αυθαίρετη απόφαση και είπε ότι «εκ των υστέρων, ως διοικητής λυπάμαι βαθιά που εμβολιάστηκαν μέλη οικογενειών των εργαζομένων και γι' αυτό ζητώ συγνώμη ολόψυχα».

 

Σε δήλωση τη Δευτέρα, ο κ. Donnelly είπε ότι είχε ενημερωθεί «για μια κατάσταση όσον αφορά τη χορήγηση εμβολίων την Παρασκευή. Η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα εμβολίων είναι κρίσιμης σημασίας και αυτό που συνέβη δεν έπρεπε να είχε συμβεί», πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει καταρτιστεί κατάλογος προτεραιότητας για τον εμβολιασμό.

 

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, προς το παρόν σύμφωνα με τον προγραμματισμό εμβολιάζονται υγειονομικοί εργαζόμενοι καθώς και ένοικοι και υπάλληλοι σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας.

 

«Δεν περιλαμβάνει (ο προγραμματισμός) μέλη οικογενειών των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο υπουργός.

 

Το νοσοκομείο Coombe υποστήριξε από την πλευρά του ότι το σύστημα κρατήσεων και η πύλη του Health Service Executive (HSE) δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία τους.

 

Λόγω αυτού, δεν ήταν δυνατή η προ-κράτηση εμβολιασμών ώστε να είναι σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των δόσεων που θα χρειαστούν.

 

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι εργάζονταν «καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανακινώντας τα φιαλίδια και διαθέτοντας εμβόλια σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής».

 

Πρόσθεσε ότι «Η ομάδα στο νοσοκομείο επικοινώνησε προληπτικά με το HSE για να τους ενημερώσει για τις πρόσθετες διαθέσιμες δόσεις και ζήτησε λίστα με εργαζόμενους πρώτης γραμμής προκειμένου να τους εμβολιάσει με τις εναπομείνασες δόσεις.

 

»Το νοσοκομείο ακολούθησε τις κυβερνητικές οδηγίες και επικεντρώθηκε στις δύο τρέχουσες ομάδες προτεραιότητας» επισήμανε.

 

Στο τέλος της ημέρας περίσσεψαν 16 δόσεις εμβολίου «και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα σπαταληθούν τα εμβόλια, χορηγήθηκαν σε μέλη οικογενειών υπαλλήλων του νοσοκομείου.

 

»Από τους 16 παραλήπτες, εννέα ήταν άνω των 70 ετών και οι υπόλοιποι επτά ήταν διαφορετικής ηλικίας. Δεν θα ήταν κατάλληλο για το νοσοκομείο να σχολιάσει τα άτομα που εμπλέκονται.» συμπλήρωσε.

 

Η Ιρλανδία έλαβε την πρώτη παρτίδα του εμβολίου Pfizer-BioNtech κατά του κορωνοϊού στις 26 Δεκεμβρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου.

 

Mε πληροφορίες των The Irish Times/BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr