Ιράν: Τραγουδίστρια συνελήφθη μετά από διαδικτυακή συναυλία χωρίς να φοράει χιτζάμπ

Ιράν: Τραγουδίστρια συνελήφθη μετά από διαδικτυακή συναυλία χωρίς να φοράει χιτζάμπ Facebook Twitter
Παράστου Αχμαντί/ YouTube
0

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν την 27χρονη τραγουδίστρια Παράστου Αχμαντί, η οποία πραγματοποίησε διαδικτυακή συναυλία στο YouTube, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιλάντ Παναχιπούρ, η Αχμαντί συνελήφθη το Σάββατο στην πόλη Σάρι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαζανταράν, στο βόρειο Ιράν.

Η συναυλία, που ανέβηκε στο YouTube την Πέμπτη και έχει ήδη ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια προβολές, δείχνει την Αχμαντί να τραγουδά φορώντας ένα μακρύ, μαύρο φόρεμα χωρίς μανίκια και γιακά, αλλά χωρίς χιτζάμπ. Συνοδευόταν από τέσσερις άνδρες μουσικούς.

«Είμαι η Παράστου, ένα κορίτσι που θέλει να τραγουδήσει για τους ανθρώπους που αγαπώ. Είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορούσα να αγνοήσω· να τραγουδήσω για τη γη που αγαπώ με πάθος», είχε δηλώσει η Αχμαντί κατά την ανάρτηση της συναυλίας της.

Ο Παναχιπούρ δήλωσε στο Associated Press: «Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τις κατηγορίες εναντίον της κυρίας Αχμαντί, ποιος τη συνέλαβε ή το πού κρατείται. Ωστόσο, θα επιδιώξουμε την επίλυση του θέματος μέσω των νομικών αρχών».

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι δύο μουσικοί της μπάντας της — ο Σοχέιλ Φαγκίχ Νασίρι και ο Εχσάν Μπεϊραγντάρ — συνελήφθησαν το Σάββατο στην Τεχεράνη.

Απαγόρευση για γυναίκες καλλιτέχνιδες

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες στο Ιράν απαγορεύεται να τραγουδούν μόνες τους μπροστά σε μεικτό ακροατήριο. Μπορούν να συμμετέχουν σε χορωδίες για άνδρες ή να τραγουδούν μόνο σε αίθουσες για γυναικείο κοινό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιρανική και ισλαμική νομοθεσία, οι γυναίκες απαγορεύεται να εμφανίζονται χωρίς χιτζάμπ μπροστά σε άνδρες που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Το χιτζάμπ, και το μαύρο τσαντόρ που φορούν κάποιες γυναίκες, αποτελεί σύμβολο θρησκευτικής ευλάβειας και σεμνότητας αλλά και πολιτικό σύμβολο μετά την επανάσταση.

Η σύλληψη της Αχμαντί έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ιρανικές αρχές εντείνουν και πάλι την επιβολή του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, παρά την χαλάρωση που είχε παρατηρηθεί μετά τις διαδηλώσεις του 2022 για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση των κανονισμών περί χιτζάμπ.

Αν και οι αρχές απέφευγαν αυστηρές επιβολές για να αποφύγουν νέες αναταραχές, η ρητορική τους έχει γίνει πιο αυστηρή τις τελευταίες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Αssociated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM