Ιράν: Θανατική ποινή για τις γυναίκες που θα αψηφήσουν τον νόμο περί «ηθικής»

Ιράν Facebook Twitter
Ιρανές γυναίκες κατά τη διάρκεια προσευχής για το Εΐντ αλ Φιτρ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι γυναίκες στο Ιράν είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με τη θανατική ποινή ή με φυλάκιση έως και 15 χρόνια, εάν αψηφήσουν τους νέους υποχρεωτικούς νόμους περί ηθικής που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.  

Οι νέοι νόμοι που προωθούν την «κουλτούρα της αγνότητας και του χιτζάμπ» και ψηφίστηκαν από τις ιρανικές αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα επιβάλλουν αυστηρές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να «προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια, την αποκάλυψη ή το ακατάλληλο ντύσιμο», συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 15.000 ευρώ, μαστίγωμα και ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από πέντε έως 15 χρόνια για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες. 

Το άρθρο 37 του νέου νόμου ορίζει επίσης ότι όσοι προωθούν ή προπαγανδίζουν την αιδώ, την αποκάλυψη ή το «κακό ντύσιμο» σε ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια δεκαετία φυλάκισης και πρόστιμα έως και 15.000 ευρώ.  

Εκείνοι των οποίων η συμπεριφορά θεωρείται από τις αρχές ότι ισοδυναμεί με «διαφθορά επί της γης» θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο σύμφωνα με το άρθρο 296 του ισλαμικού ποινικού κώδικα του Ιράν.  

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι αυτή η νομική διάταξη στην πράξη σημαίνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που στέλνουν βίντεο σε μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν ή «συμμετέχουν με άλλο τρόπο σε ειρηνικό ακτιβισμό» μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο.  

Ο νόμος φαίνεται επίσης να παρέχει ασυλία σε όποιον θέλει να εκτελέσει το «θρησκευτικό του καθήκον» και να επιβάλει το υποχρεωτικό χιτζάμπ στις γυναίκες. Όποιος παρεμβαίνει ή προσπαθεί να σταματήσει τη σύλληψη ή την παρενόχληση γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την υποχρεωτική μαντήλα μπορεί να φυλακιστεί ή να του επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 60 του νέου νόμου. 

Οποιεσδήποτε επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα, οδηγοί ταξί, μέσα μαζικής ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υπόκεινται πλέον επίσης σε ποινές και κυρώσεις εάν δεν καταγγείλουν τις γυναίκες και τους άνδρες που δεν πληρώνουν ή εάν επιτρέπουν την προώθηση της «γύμνιας» και του «ακατάλληλου ντυσίματος».  

Ιράν όπως Αφγανιστάν

Ο νέος αυτός νόμος περί ηθικής τίθεται σε ισχύ δύο χρόνια μετά τις πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν, μετά την κρατική δολοφονία της Μαχσά Αμινί. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ιρανές γυναίκες αψηφούν δημοσίως τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Τον περασμένο μήνα, βίντεο με μια νεαρή Ιρανή φοιτήτρια να γδύνεται και να κυκλοφορεί δημόσια με τα εσώρουχά της, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ahoo Daryaei συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Τεχεράνης και οι αρχές ανακοίνωσαν έκτοτε την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν «κλινικές χιτζάμπ» για τη θεραπεία των γυναικών που αψηφούν το νόμο.

Η Ναζανίν Αφσίν-Τζαμ, Ιρανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο νόμος σηματοδοτεί μια ριζική καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών από ένα «καταπιεστικό καθεστώς φυλετικού απαρτχάιντ». «Τα τελευταία 45 χρόνια οι γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πρόστιμα, φυλάκιση και μαστίγωμα για ακατάλληλο χιτζάμπ, αλλά ποτέ δεν είδαμε να εγγράφεται στο νόμο η δυνατότητα έκδοσης εκτελεστικού διατάγματος για ένα τέτοιο "έγκλημα". Χωρίς διεθνή πίεση, αυτό το καθεστώς θα συνεχίσει την εκστρατεία του για τη συντριβή των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είδαμε να συμβαίνει υπό τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - πρώτα περιορίζοντας την εκπαίδευση, στη συνέχεια φιμώνοντας εντελώς τις γυναίκες, ακόμη και σε χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες» εξήγησε η Ναζανίν Αφσίν-Τζαμ. 

Μιλώντας ανώνυμα στον Guardian, οι γυναίκες στο Ιράν δήλωσαν ότι οι νέοι νόμοι αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης επίθεσης στην ικανότητά τους να επιλέγουν πώς θα ζήσουν τη ζωή τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Διεθνή / Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι άνθρωποι με τα καπέλα Maga που συμμετείχαν στο γεύμα του Ντον Τζούνιορ στη Γροιλανδία δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν, ήταν άστεγοι και τους έφεραν από τον δρόμο, λέει ο προϊστάμενος του ξενοδοχείου - Διαψεύδει ο γιος του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Πρωτοφανείς σκηνές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Είσαι εγκληματίας»: Έβγαλαν σηκωτούς φίλο-Παλαιστινίους δημοσιογράφους

Διεθνή / Πρωτοφανείς σκηνές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Είσαι εγκληματίας»: Έβγαλαν σηκωτούς φίλοπαλαιστινίους δημοσιογράφους

Βίντεο με πολεμικές σκηνές στην ενημέρωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ - Γιατί η ασφάλεια του Άντονι Μπλίνκεν πέταξε έξω από την αίθουσα δύο δημοσιογράφους
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της Γάζας, εκτιμά ο ΠΟΥ

Διεθνή / Τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της Γάζας, εκτιμά ο ΠΟΥ

Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στη Ράφα, παρά τη δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός
LIFO NEWSROOM
Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

Διεθνή / Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο συνάδουν οι πρόσφατες εκστρατείες δυσφήμισης του Μασκ με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» υποστηρίζουν 38 ευρωβουλευτές
LIFO NEWSROOM