Ιράν: Με 61,95% εξελέγη πρόεδρος στον πρώτο γύρο ο υπερσυντηρητικός, Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: Με ποσοστό 61,95% εξελέγη πρόεδρος στον πρώτο γύρο ο Εμπραχίμ Ραϊσί Facebook Twitter
EPA
0

Ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν εξασφαλίζοντας 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Ο Πούτιν εξέφρασε, επίσης, ελπίδα για την «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη και εκείνος τον Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ραϊσί.

«Διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε», αναφέρει ο Ερντογάν, σε μια επιστολή προς τον Ραϊσί. Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί το Ιράν μετά την πανδημία COVID-19.

Ο Ραϊσί, ένας σκληροπυρηνικός δικαστής, που βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από την απάθεια των ψηφοφόρων για τις οικονομικές δυσκολίες και τους πολιτικούς περιορισμούς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM