Ιράν: Ισραηλινοί πράκτορες σκότωσαν τoν υπαρχηγό της Αλ Κάιντα με εντολή ΗΠΑ - Διαψεύδει η Τεχεράνη

Ιράν: Ισραηλινοί πράκτορες σκότωσαν τoν υπαρχηγό της Αλ Κάιντα με εντολή ΗΠΑ - Διαψεύδει η Τεχεράνη Facebook Twitter
H πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα, στις 07/08/98, μετά την τρομοκρατική επίθεση η οποία αποδίδεται στον Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι
0

Ο υπαρχηγός της Aλ Κάιντα, φερόμενος ως ένας από τους εγκεφάλους των πολυαίμακτων βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες διαπράχθηκαν το 1998 εναντίον δύο πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αφρική, σκοτώθηκε στο Ιράν τον Αύγουστο από πυρά πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σύμφωνα με τους NYT. 

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους υπηρεσιών κατασκοπείας ενώ αναφέρει πως η επιχείρηση έγινε για λογαριασμό της Ουάσινγκτον.  Ο Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα, πιο γνωστός με το nom de guerre Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες «δύο ισραηλινών εκτελεστών που κινούνταν με μοτοσικλέτα στους δρόμους της Τεχεράνης» πριν από τρεις μήνες και πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times. 

Ο θάνατός του κρατήθηκε μυστικός μέχρι τώρα, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας. Οι ισραηλινοί πράκτορες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του Αμπντάλα, σκότωσαν επίσης την κόρη του Μίριαμ, χήρα ενός από τους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν, του άλλοτε ηγέτη της αλ Κάιντα, κατά το δημοσίευμα των New York Times.

Η δολοφονία έγινε την 7η Αυγούστου, δηλαδή την επέτειο των επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 1998 εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 5.000 άλλοι. Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία προσέφερε αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα.

Επρόκειτο για τον «πιο έμπειρο» μεταξύ των τρομοκρατών που παρέμεναν ασύλληπτοι από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, άνθρωπο ικανό «να οργανώνει στρατηγικές επιχειρήσεις», όπως τον περιέγραφαν έγγραφα του αμερικανικού αντιτρομοκρατικού κέντρου που ανάγονται στο 2008 και συμβουλεύτηκαν οι NYT.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον θάνατο του Αμπντάλα, ο οποίος βρισκόταν στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2003, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ιράν: Ισραηλινοί πράκτορες σκότωσαν τoν υπαρχηγό της Αλ Κάιντα με εντολή ΗΠΑ - Διαψεύδει η Τεχεράνη Facebook Twitter
FBI

Διαψεύδει η Τεχεράνη 

Η ιρανική διπλωματία διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα δολοφονήθηκε την 7η Αυγούστου στην Τεχεράνη από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι έδρασαν για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Το ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία παρουσία «τρομοκρατών» της Αλ Κάιντα, οργάνωσης σουνιτών εξτρεμιστών, στην επικράτεια του σιιτικού Ιράν.

«Κατά καιρούς», οι «εχθροί» της χώρας, η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, «προσπαθούν να συνδέσουν το Ιράν με τέτοιες οργανώσεις, διασπείροντας ψεύδη, διαρρέοντας κατασκευασμένες ειδήσεις σε μέσα ενημέρωσης, για να αποποιούνται τις ευθύνες τους ως προς τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», τονίζεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η ιρανική διπλωματία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Διεθνή / Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Η ομόφωνη εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών από τη Σιναϊτική Αδελφότητα και η σημερινή χειροτονία του σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου εσωτερικών αναταράξεων στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
LIFO NEWSROOM
PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Διεθνή / PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο PURL, υπό τον Τραμπ, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία - Ποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν, ποιοι καθυστερούν και ποιες είναι οι προκλήσεις της δίκαιης κατανομής βαρών
LIFO NEWSROOM
Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Διεθνή / Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει υπερπαραγωγή σταφυλιών, πτώση ζήτησης και απώλεια καναδικής αγοράς, αφήνοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζουν στρατηγικές, μειώνοντας τιμές και επαναφυτεύοντας αμπελώνες για να επιβιώσουν στην κρίση του κρασιού
LIFO NEWSROOM