Ιράν: Απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ- Για το πλήγμα στη Δαμασκό

Συρία: Πέντε οι νεκροί Φρουροί της Επανάστασης από πλήγμα του Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στους 5 ανέρχεται τελικά ο αριθμός των νεκρών των Φρουρών της Επανάστασης μετά το αεροπορικό πλήγμα σε πολυώροφο κτίριο στη Δαμάσκο της Συρίας. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Μοχαμάντ Αμίν Σαμαντί, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, «έπεσε μάρτυρας» στη Συρία. Επίσης, ένα από τα άλλα μέλη που σκοτώθηκαν είναι, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, ο «στρατηγός Σάντεχ Ομιντζάντεχ, υπεύθυνος στη Συρία της υπηρεσίας πληροφοριών για τη Δύναμη Κουντς», τον υπηρεσιακό βραχίονα για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Ιράν. Ωστόσο η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» ανέφερε ο Ραΐσί σε μια ανακοίνωσή του με την οποία καταδίκαζε το πλήγμα, σύμφωνα με το site της κρατικής τηλεόρασης IRIB. H επίθεση αυτή «μαρτυρά την αυξανόμενη αποτυχία του παράνομου σιωνιστικού καθεστώτος να υλοποιήσει τους κακόβουλους στόχους του απέναντι στους μαχητές του Άξονα της αντίστασης», της συμμαχίας που διάκειται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ και περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χεζμπλάχ του Λιβάνου, την παλαιστινιακή Χαμάς και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είπε ο Ιρανός Πρόεδρος.

Μεταξύ των πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκαν ήταν και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ιδεολογικού στρατού της Τεχεράνης, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και μια στρατιωτική πηγή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία ανακοίνωσε ότι από το πλήγμα καταστράφηκε ένα τετραώροφο κτίριο στη συνοικία Μαζέχ της Δαμασκού, όπου ήταν σε εξέλιξη «μια σύσκεψη φιλοϊρανών στελεχών». Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ, ο ορκισμένος εχθρός του Ιράν, φέρεται ότι σκότωσε, σε στοχευμένες επιχειρήσεις, έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο στη Συρία και τον «υπ’ αριθμόν 2» της Χαμάς στον Λίβανο. Τα γεγονότα αυτά προκαλούν ανησυχίες για μια επέκταση του πολέμου της Γάζας και σε άλλα μέτωπα.

Η απάντηση των Φρουρών της Επανάστασης

Στην ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από «μαχητικά αεροσκάφη» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε «στρατιωτικοί σύμβουλοί τους» και αδιευκρίνιστος αριθμός «μελών των συριακών δυνάμεων». Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, μεταξύ των θυμάτων είναι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών στη Συρία και ο αναπληρωτής του. Η πληροφορία για τον θάνατο του στρατηγού Σαντέγ Ομιτζαντέχ δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός, από τον οποίο ζήτησε πληροφορίες το Γαλλικό Πρακτορείο, απάντησε ότι «δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το κτίριο που μπήκε στο στόχαστρο βρίσκεται στη Μαζέχ, μια συνοικία όπου έχουν την έδρα τους ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και φιλοϊρανικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Το συριακό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε μόνο ότι ένα κτίριο στη Μαζέχ δέχτηκε επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν στο σημείο. «Άκουσα μια έκρηξη και είδα ένα σύννεφο καπνού», είπε ένας κάτοικος της συνοικίας. Η επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια συνεχιζόταν όλη την ημέρα. Ένας γερανός μεταφέρθηκε στην περιοχή για να σηκώσει τις βαριές πλάκες του τσιμέντου, καθώς το κτίριο ισοπεδώθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM