Ιράκ: Δύο ομαδικοί τάφοι αμάχων εντοπίστηκαν σε περιοχή των Γιαζίντι

Ιράκ: Δύο ομαδικοί τάφοι αμάχων εντοπίστηκαν σε περιοχή των Γιαζίντι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Iρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Γιαζίντι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, δύο νέους μαζικούς τάφους που περιέχουν τις σορούς 140 αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.


«Ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε με τις σορούς 20 γυναικών και κάπου σαράντα παιδιών στο χωριό Καμπούσι, νότια της Σιντζάρ, στη επαρχία Νινευή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις Χασντ αλ-Σάαμπι.


Παράλληλα, «στο οικιστικό συγκρότημα Τζαζίρα, επίσης νότια της Σιντζάρ, ανακαλύφθηκαν άλλες 80 σοροί, στην πλειονότητά τους Γιαζίντι».


Στις 22 Νοεμβρίου, στην ίδια περιοχή, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως ανακάλυψαν ομαδικό τάφο που περιείχε τις σορούς 73 ανδρών, γυναικών και παιδιών που εκτελέστηκαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος όταν η περιοχή τελούσε υπό τον έλεγχό τους.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της περιοχής της Σιντζάρ, Μάχμα Χαλίλ, περίπου 40 ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν από το 2015 σε διάφορους τομείς και «όλα τα θύματα είναι Γιαζίντι».


Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές. 


Το 2014, οι τζιχαντιστές σκότωσαν χιλιάδες Γιαζίντι στο προπύργιό τους στο όρος Σιντζάρ και απήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και έφηβες για να τις κάνουν σεξουαλικές σκλάβες. Οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του συνασπισμού ανακατέλαβαν τη Σιντζάρ τον Νοέμβριο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν με τη σειρά τους τη Σιντζάρ από τους Κούρδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ