ΗΠΑ: Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τάσσονται Βερμόντ και Νεβάδα

ΗΠΑ: Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τάσσονται Βερμόντ και Νεβάδα Facebook Twitter
0

Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τάσσονται οι πολιτείες των ΗΠΑ, Νεβάδα και Βερμόντ καθώς πρόκειται να υιοθετήσουν σχετικές νομοθεσίες ακολουθώντας μια πορεία αντίθετη από αυτή που παίρνουν τον τελευταίο καιρό αρκετές αμερικανικές πολιτείες με ακραία περιοριστικούς νόμους.

Οι εξελίξεις αυτές κινδυνεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ήδη μεταξύ των διάφορων πολιτειών των ΗΠΑ αναφορικά με την άμβλωση.

Το κοινοβούλιο της Νεβάδα, το μοναδικό στις ΗΠΑ όπου έχουν την πλειοψηφία οι γυναίκες, υιοθέτησε σε δεύτερη ανάγνωση την Τρίτη μια μεταρρύθμιση που αποποινικοποιεί την πώληση χωρίς ιατρική συνταγή σκευασμάτων που προκαλούν αποβολή. Προς το παρόν όσες γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση με ίδια μέσα κινδυνεύουν με ποινές από ένα έως 10 χρόνια φυλάκιση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γιατροί δεν θα χρειάζεται να εξηγούν «τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις» μίας άμβλωσης στις ασθενείς τους, ούτε να αποκαλύπτουν την ηλικία ή την οικογενειακή τους κατάσταση.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επιστρέψει στη Γερουσία για να υιοθετηθεί οριστικά προτού εγκριθεί από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Στιβ Σίσολακ.

Εξάλλου οι κοινοβουλευτικοί του Βερμόντ ενέγραψαν στον πολιτειακό νόμο ότι η άμβλωση είναι «θεμελιώδες δικαίωμα» και απαγόρευσαν σε οποιαδήποτε «δημόσια οντότητα» να το περιορίζει. Η πολιτεία αυτή ήδη διαθέτει ένα πολύ χαλαρό νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις και θέλει τώρα να διασφαλίσει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα το περιορίσουν ποτέ.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Φιλ Σκοτ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.

Τα νομοσχέδια αυτά έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τις αμβλώσεις που παρατηρείται σε περίπου 15 συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλη τη χώρα από ακραίους πολιτικούς», δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής Σία Μπάκους στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Νεβάδα.

«Οι δρακόντειοι αυτοί νόμοι δεν έχουν καμία σχέση με μια ελεύθερη κοινωνία», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM