ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα κριθεί η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα κριθεί η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πριν από λίγο ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου και έστειλε το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ εκπνέει το Σαββατοκύριακο και η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το «shutdown», δηλαδή την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, όπως αξίωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους δημοκρατικούς.

Οι βουλευτές είχαν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, με κίνδυνο, σε διαφορετική περίπτωση, μια «παύση λειτουργίας»: το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης από το πρωί του Σαββάτου και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι να τεθούν σε αναγκαστική αργία, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές του και να υιοθετήσει τον προσωρινό προϋπολογισμό, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σε μια ενδεχόμενη «παύση λειτουργίας» του ομοσπονδιακού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απολύτως αναγκαίοι» θα παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν είχαν τεθεί σε «τεχνική αργία» 850.000 άνθρωποι. Τότε, οι μισοί από τους 742.000 πολιτικούς υπαλλήλους του Πενταγώνου –είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου– είχαν τεθεί σε αργία, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν κανονικά. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να καθυστερήσει η καταβολή των μισθών των στρατιωτών, εφόσον αυτή η παράλυση συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Αναμένεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κλείσουν όλα τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία (συνολικά 368), συμπεριλαμβανομένου και του ζωολογικού κήπου της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, από το κλείσιμο αυτό το 2013 για δύο εβδομάδες το κράτος είχε απώλεια εσόδων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα υπολειτουργούσαν, γεγονός που θα προκαλούσε καθυστερήσεις, για παράδειγμα στην έκδοση διαβατηρίων, στην είσπραξη φόρων, στην έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στην αγορά, στη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα σταματούσαν να δέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.

Στην Ουάσινγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που χρηματοδοτείται απευθείας από το Κογκρέσο, θα έκλειναν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δρόμων, αποκομιδής των σκουπιδιών και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς θα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

Από το «κλείσιμο» εξαιρούνται ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο, οι αερομεταφορές, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, τα ταχυδρομεία και όσες υπηρεσίες κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν θα επηρεαζόταν.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την «παράλυση» του 2013 κυμαίνονται μεταξύ 2-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Η μουσικός - Πρόσωπο της Χρονιάς σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη στο ΤΙΜΕ - Οι αποκαλύψεις για τον πρώην μάνατζέρ της και η δικαίωσή της στην κόντρα με την Κιμ Καρντάσιαν και τον Κάνιε Γουέστ
NEWSROOM