ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα κριθεί η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα κριθεί η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πριν από λίγο ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου και έστειλε το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ εκπνέει το Σαββατοκύριακο και η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το «shutdown», δηλαδή την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, όπως αξίωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους δημοκρατικούς.

Οι βουλευτές είχαν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, με κίνδυνο, σε διαφορετική περίπτωση, μια «παύση λειτουργίας»: το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης από το πρωί του Σαββάτου και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι να τεθούν σε αναγκαστική αργία, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές του και να υιοθετήσει τον προσωρινό προϋπολογισμό, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σε μια ενδεχόμενη «παύση λειτουργίας» του ομοσπονδιακού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απολύτως αναγκαίοι» θα παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν είχαν τεθεί σε «τεχνική αργία» 850.000 άνθρωποι. Τότε, οι μισοί από τους 742.000 πολιτικούς υπαλλήλους του Πενταγώνου –είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου– είχαν τεθεί σε αργία, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν κανονικά. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να καθυστερήσει η καταβολή των μισθών των στρατιωτών, εφόσον αυτή η παράλυση συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Αναμένεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κλείσουν όλα τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία (συνολικά 368), συμπεριλαμβανομένου και του ζωολογικού κήπου της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, από το κλείσιμο αυτό το 2013 για δύο εβδομάδες το κράτος είχε απώλεια εσόδων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα υπολειτουργούσαν, γεγονός που θα προκαλούσε καθυστερήσεις, για παράδειγμα στην έκδοση διαβατηρίων, στην είσπραξη φόρων, στην έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στην αγορά, στη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα σταματούσαν να δέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.

Στην Ουάσινγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που χρηματοδοτείται απευθείας από το Κογκρέσο, θα έκλειναν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δρόμων, αποκομιδής των σκουπιδιών και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς θα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

Από το «κλείσιμο» εξαιρούνται ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο, οι αερομεταφορές, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, τα ταχυδρομεία και όσες υπηρεσίες κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν θα επηρεαζόταν.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την «παράλυση» του 2013 κυμαίνονται μεταξύ 2-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM