Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την δοκιμή των S-400 από την Τουρκία αποστέλλοντας το μήνυμα ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, προειδοποίησε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

 

Ερντογάν: «Δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ».

 

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία κάνει δοκιμές των S-400. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον σχολίασε «Δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ».

 

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, για μία ακόμη φορά, διερωτήθηκε γιατί η Ουάσιγκτον δεν αντιδρά για τους S-300 της Ελλάδας. «Αυτές οι δοκιμές γίνονται σωστά», απάντησε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις πρόσφατες πληροφορίες ότι η Τουρκία άρχισε να δοκιμάζει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

 

«Η προσέγγιση των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι δεσμευτική για εμάς. Υποθέτω ότι δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

 

«Δεν υπάρχουν μόνο οι S-400. Υπάρχουν πολλά ελαφρά και βαρέα όπλα που έχουμε αγοράσει από τις ΗΠΑ και για τα οποία επίσης κάνουμε δοκιμές. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε.

 

«Η Ελλάδα έχει S-300, που τους χρησιμοποιεί πόσο μάλλον τους δοκιμάζει. Λέει τίποτα η Αμερική; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ρωσικό όπλο, το οποίο ενοχλεί αυτούς τους κυρίους. Είμαστε αποφασισμένοι, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

 

Με πληροφορίες του ΑFP/Sputnik