ΗΠΑ σε Τoυρκία: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μας

ΗΠΑ σε Τoυρκία: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μας Facebook Twitter
ΗΠΑ σε Τoυρκία: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μας
0

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την δοκιμή των S-400 από την Τουρκία αποστέλλοντας το μήνυμα ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, προειδοποίησε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

Ερντογάν: «Δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ».

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία κάνει δοκιμές των S-400. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον σχολίασε «Δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, για μία ακόμη φορά, διερωτήθηκε γιατί η Ουάσιγκτον δεν αντιδρά για τους S-300 της Ελλάδας. «Αυτές οι δοκιμές γίνονται σωστά», απάντησε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις πρόσφατες πληροφορίες ότι η Τουρκία άρχισε να δοκιμάζει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Η προσέγγιση των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι δεσμευτική για εμάς. Υποθέτω ότι δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχουν μόνο οι S-400. Υπάρχουν πολλά ελαφρά και βαρέα όπλα που έχουμε αγοράσει από τις ΗΠΑ και για τα οποία επίσης κάνουμε δοκιμές. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει S-300, που τους χρησιμοποιεί πόσο μάλλον τους δοκιμάζει. Λέει τίποτα η Αμερική; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ρωσικό όπλο, το οποίο ενοχλεί αυτούς τους κυρίους. Είμαστε αποφασισμένοι, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του ΑFP/Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM