ΗΠΑ: Οριακή επανεκλογή για την Νάνσι Πελόζι

ΗΠΑ: Οριακή επανεκλογή για την Νάνσι Πελόζι Facebook Twitter
ΗΠΑ: Οριακή επανεκλογή για την Νάνσι Πελόζι (EPA/Αρχείο)
0

Επανεξελέγη οριακά η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πρώτη συνεδρίαση του 117ου Αμερικανικού Κογκρέσου.

Στα 80 της χρόνια, η βασική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του, επανεξελέγη πρόεδρος του σώματος για δύο ακόμα χρόνια, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της.

Η βουλευτής από την Καλιφόρνια, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τον θώκο, εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον τελευταία· αντίθετα, πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόζι.

Η Νάνσι Πελόζι θα είναι επικεφαλής μιας μικρής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο. Οι εκλογές για τις 435 έδρες του σώματος διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών είναι η μικρότερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πλειοψηφία στη Γερουσία και άρα η ισορροπία ισχύος στο Κογκρέσο κατά το πρώτο μέρος της θητείας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν κρίνεται σε δύο επαναληπτικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια αύριο Τρίτη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της Πελόζι στο αξίωμα. Ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα το 2007. Επανήλθε στην προεδρία της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το αξίωμα είναι το τρίτο σημαντικότερο στις ΗΠΑ, έπειτα από αυτά του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Οι εργασίες του Κογκρέσου ξεκινούν «σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε η Νάνσι Πελόζι μετά την εκλογή της, τονίζοντας ότι πάνω από 350.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Είναι ώρα η χώρα μας να επουλώσει τις πληγές της. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να νικήσουμε τον νέο κορωνοϊό. Και θα τον νικήσουμε», διαβεβαίωσε, υποσχόμενη ότι θα υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, έπειτα από αυτό που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM