ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Συρία

ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε χθες ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την αεροπορική επίθεση μιας πομπής φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι στη Συρία καλώντας το συμβάν μια "τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία", ενώ διπλωμάτες εξακολούθησαν την προσπάθεια παράτασης της εκεχειρίας στη μεσανατολική χώρα.

 

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε, "Θεωρούμε τη ρωσική κυβέρνηση υπεύθυνη για αεροπορικές επιθέσεις στο χώρο αυτό, δεδομένου ότι η δέσμευσή τους σύμφωνα με την εκεχειρία ήταν βεβαίως να παύσουν οι επιχειρήσεις αέρος εκεί όπου κινείται η ανθρωπιστική βοήθεια".

 

Δήλωσε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να συνεχίσουν την εκεχειρία στη Συρία, αλλά προβληματίζονται για την αποτυχία της Ρωσίας να δείξει καλή πίστη.

 

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο ρωσικά πολεμικά, διακόπτοντας την εκεχειρία που είχε διαρκέσει μία εβδομάδα έως τότε, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ρωσικά πολεμικά Sukhoi SU-24 υπερίπταντο της πομπής τη στιγμή ακριβώς που έγινε η επίθεση αργά τη Δευτέρα.

 

Στην επίθεση καταστράφηκαν 18 φορτηγά από μια πομπή 31 συνολικά οχημάτων.

 

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά ή των συμμάχων της, της κυβέρνησης της Συρίας, λέγοντας ότι η πομπή δεν υπέστη επίθεση από τον αέρα αλλά είχε πάρει φωτιά λόγω κάποιου επεισοδίου στο έδαφος. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Συρίας είπε ότι ο επικεφαλής ενός παραρτήματος και "περίπου 20 πολίτες" είχαν σκοτωθεί, παρότι άλλες πηγές έδιναν διαφορετικό αριθμό νεκρών.

 

Χθες, η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι η αμερικανική κυβέρνηση "δεν έχει στοιχεία" για να αποδείξει την κατηγορία, ενώ πρόσθεσε, "Δεν έχουμε καμία σχέση με το γεγονός αυτό".

 

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λέρκε δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν αν τα οχήματα από την πομπή επλήγησαν από αέρος.

 

Παρά την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, οι διπλωμάτες προσπάθησαν να περισώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου.

 

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί για σήμερα υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσει τη Συρία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM