ΗΠΑ: Η Κίνα κάνει επίτηδες «οικονομικό πόλεμο» στην Αυστραλία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «οικονομικό πόλεμο» κατά της Αυστραλίας Facebook Twitter
0

Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Κερτ Κάμπελ, κατηγόρησε την Κίνα πως επιδιώκει να «γονατίσει την Αυστραλία» με ομοβροντία κυρώσεων που εντάσσονται, κατ’ αυτόν, στον «οικονομικό πόλεμο» που της έχει κηρύξει.

Χαρακτηρίζοντας την Κίνα ολοένα πιο απειλητική χώρα, αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος μίλησε από το βήμα του ινστιτούτου Lowy του Σίδνεϊ για «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας» από την πλευρά της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο μιας διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν. «Η Κίνα θα προτιμούσε να σπάσει την Αυστραλία. Να γονατίσει την Αυστραλία», επέμεινε ο κ. Κάμπελ.

Ανάμεσα στα θέματα σύγκρουσης με το Πεκίνο: η βούληση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να νομοθετήσει εναντίον των κινεζικών επιθέσεων γοητείας με σκοπό την αύξηση της επιρροής της στο εξωτερικό, η πρόθεσή της να αποκλείσει τη Huawei από την οικοδόμηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), η αυστραλιανή αξίωση να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Το κριθάρι, ο άνθρακας, μεταλλεύματα, το βαμβάκι, το άχυρο, η ζάχαρη, το κρασί, το βοδινό, τα γαλακτοκομικά και πολλά άλλα προϊόντα από την Αυστραλία είναι όλα στόχος των κινεζικών τιμωρητικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Κερτ Κάμπελ, η Κίνα υπό τον Σι Τζινπίνγκ έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ πιο διεκδικητική και «αποφασισμένη να λάβει μέτρα» που άλλες χώρες θεωρούν πως έχουν σκοπό να τις «εξαναγκάσουν» να ευθυγραμμιστούν με τις επιδιώξεις της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει πολιτική «στρατηγικού ανταγωνισμού» με την Κίνα, αναγνωρίζοντας την αντιπαλότητα των δύο δυνάμεων διατηρώντας ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους για να αποτραπεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Πρόσφατα ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε η Ουάσινγκτον να μοιραστεί με την Καμπέρα πληροφορίες σχετικά με άκρως απόρρητη τεχνολογία που συνδέεται με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με σκοπό η Αυστραλία να αυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την πυρηνική αποτροπή.

Η απόφαση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS, από τα αρχικά της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η συμμαχία των τριών χωρών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της κινεζικής επιρροής στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, θα τις συνδέει για γενιές, σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλοι σύμμαχοι των τριών χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού στην AUKUS. «Αρκετοί σύμμαχοι ήρθαν να μας δουν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας, και μας ρώτησαν ‘μπορούμε να συμμετάσχουμε;’», διαβεβαίωσε ο Κερτ Κάμπελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM