ΗΠΑ: Η Κίνα κάνει επίτηδες «οικονομικό πόλεμο» στην Αυστραλία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «οικονομικό πόλεμο» κατά της Αυστραλίας Facebook Twitter
0

Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Κερτ Κάμπελ, κατηγόρησε την Κίνα πως επιδιώκει να «γονατίσει την Αυστραλία» με ομοβροντία κυρώσεων που εντάσσονται, κατ’ αυτόν, στον «οικονομικό πόλεμο» που της έχει κηρύξει.

Χαρακτηρίζοντας την Κίνα ολοένα πιο απειλητική χώρα, αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος μίλησε από το βήμα του ινστιτούτου Lowy του Σίδνεϊ για «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας» από την πλευρά της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο μιας διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν. «Η Κίνα θα προτιμούσε να σπάσει την Αυστραλία. Να γονατίσει την Αυστραλία», επέμεινε ο κ. Κάμπελ.

Ανάμεσα στα θέματα σύγκρουσης με το Πεκίνο: η βούληση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να νομοθετήσει εναντίον των κινεζικών επιθέσεων γοητείας με σκοπό την αύξηση της επιρροής της στο εξωτερικό, η πρόθεσή της να αποκλείσει τη Huawei από την οικοδόμηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), η αυστραλιανή αξίωση να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Το κριθάρι, ο άνθρακας, μεταλλεύματα, το βαμβάκι, το άχυρο, η ζάχαρη, το κρασί, το βοδινό, τα γαλακτοκομικά και πολλά άλλα προϊόντα από την Αυστραλία είναι όλα στόχος των κινεζικών τιμωρητικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Κερτ Κάμπελ, η Κίνα υπό τον Σι Τζινπίνγκ έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ πιο διεκδικητική και «αποφασισμένη να λάβει μέτρα» που άλλες χώρες θεωρούν πως έχουν σκοπό να τις «εξαναγκάσουν» να ευθυγραμμιστούν με τις επιδιώξεις της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει πολιτική «στρατηγικού ανταγωνισμού» με την Κίνα, αναγνωρίζοντας την αντιπαλότητα των δύο δυνάμεων διατηρώντας ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους για να αποτραπεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Πρόσφατα ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε η Ουάσινγκτον να μοιραστεί με την Καμπέρα πληροφορίες σχετικά με άκρως απόρρητη τεχνολογία που συνδέεται με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με σκοπό η Αυστραλία να αυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την πυρηνική αποτροπή.

Η απόφαση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS, από τα αρχικά της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η συμμαχία των τριών χωρών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της κινεζικής επιρροής στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, θα τις συνδέει για γενιές, σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλοι σύμμαχοι των τριών χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού στην AUKUS. «Αρκετοί σύμμαχοι ήρθαν να μας δουν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας, και μας ρώτησαν ‘μπορούμε να συμμετάσχουμε;’», διαβεβαίωσε ο Κερτ Κάμπελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM