ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μία μουσουλμάνα πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία εκλέχθηκε βουλευτής

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μία μουσουλμάνα πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία εκλέχθηκε βουλευτής Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, μία μουσουλμάνα, πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία, κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Ιλχάν Όμαρ θα εισέλθει για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου στη Βουλή, ως εκπρόσωπος της Μινεσότα. 

Η ένταξη πολλών προσφύγων από τη Σομαλία αποτέλεσε ζήτημα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ. Στη Μινεσότα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Καναδά, διαμένει σχεδόν το ένα τρίτο των Σομαλών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2010 ήταν 25.000.

Η νίκη της Ιλχάν Όμαρ, η οποία φορά χιτζάμπ, ήρθε έπειτα από τις ιδιαίτερα σκληρές προς τους μουσουλμάνους και τους πρόσφυγες επιθέσεις που εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. «Παρόλο που το μήνυμά του θεωρήθηκε απειλή για να μην πάμε να ψηφίσουμε, για να θεωρήσουμε ότι δεν είμαστε κομμάτι του αμερικανικού συστήματος, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα», δήλωσε η Όμαρ αναφερόμενη στον Τραμπ.


«Πιστεύω ότι η νίκη μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους, για τους μη λευκούς, για τους μετανάστες, όλο τον κόσμο. Αν και το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς, μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο μας και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους σαν κι εμάς», τόνισε η Όμαρ, η οποία έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 11 ετών με την οικογένειά της, αφού πέρασε τέσσερα χρόνια σε καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα.


Ο Τραμπ δεν κέρδισε στη Μινεσότα, καθώς η Χίλαρι Κλίντον πήρε το 47% των ψήφων. Όμως την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας κατέστησε τη σομαλική κοινότητα της πολιτείας αυτής υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

«Εδώ στη Μινεσότα ήσασταν μάρτυρες των προβλημάτων που προκαλούνται από την κακή διαχείριση των μεταναστών, με μεγάλο αριθμό Σομαλών να φτάνουν στην πολιτεία σας, χωρίς καν να το γνωρίζετε», είχε πει ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικης συγκέντρωσης κοντά στη Μινεάπολη. «Κάποιοι εξ αυτών εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και διέσπειραν τις ακραίες απόψεις τους σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε.

Τον Σεπτέμβριο, μια επίθεση στη Μινεσότα είχε σημαδέψει την περιοχή: ο Ντάχιρ Άνταν, ένας Αμερικανός σομαλικής καταγωγής 20 ετών επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων στο εμπορικό κέντρο στο Σεν Κλάουντ, τραυματίζοντας 10 εξ αυτών. Το FBI ανακοίνωσε αργότερα ότι είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί».


Αναφορικά με τη νίκη του Τραμπ, η Όμαρ παραδέχθηκε ότι θα «είναι πολύ δύσκολα». «Θα πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε την κοινότητα για να προετοιμαστεί γι' αυτό που θα συμβεί. Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον λόγο αγάπης μας μπροστά στο μίσος», τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM