ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή του Τέξας που επιδιώκει να ανατρέψει τις εκλογές

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή του Τέξας που επιδιώκει να ανατρέψει τις εκλογές Facebook Twitter
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή του Τέξας που επιδιώκει να ανατρέψει τις εκλογές (Pixabay)
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή μια αγωγή από το Τέξας που είχε ζητήσει να μην γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των εκλογών σε τέσσερις πολιτείες, στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τον Νοέμβριο.

Η απόφαση, που κατατέθηκε απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, τερματίζει κάθε ελπίδα του Αμερικανού Προέδρου να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ήττας του.

Το δικαστήριο, με μια σύντομη απόφαση, ανέφερε ότι το Τέξας δεν είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει την υπόθεση, λέγοντας ότι «δεν έχει επιδείξει δικαστικά προηγούμενο γνωστό ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο μια άλλη πολιτεία διεξάγει τις εκλογές της».

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με μια άλλη την Τρίτη, που απέρριψε ένα παρόμοιο αίτημα από τους Ρεπουμπλικάνους της Πενσιλβανίας, σήμαινε ότι ένα συντηρητικό δικαστήριο με τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ αρνήθηκε να ασχοληθεί με την επίμονη προσπάθεια του προέδρου και πολλών εξέχοντων μελών του κόμματός του, να αναιρέσει ένα αποτέλεσμα που έδειξε νικητή τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

Ήταν η τελευταία και πιο σημαντική απέλπιδα κίνηση για τον Τραμπ σε μια εκστρατεία προσφυγής που απορρίφθηκε από τα δικαστήρια σε κάθε προσπάθειά του.

Η αγωγή του Τέξας, που κατατέθηκε απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβήτησε τις εκλογικές διαδικασίες σε τέσσερα κράτη: τη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει στις πολιτείες αυτές να μετρηθούν οι ψήφοι υπέρ του Μπάιντεν και να αλλάξει την επιλογή των εκλογέων στα νομοθετικά σώματα των κρατών. Αυτό θα απαιτούσε από τους δικαστές να βγάλουν εκτός εκατομμύρια ψήφους.

Ο Τραμπ δήλωνε σίγουρος ότι θα επικρατήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά και τον διορισμό από τον ίδιο της Amy Coney Barrett τον Οκτώβριο.

Αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσω Twitter «Το Ανώτατο Δικαστήριο μας απογοήτευσε πραγματικά. Χωρίς σοφία, χωρίς θάρρος!».

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Οι δικαστές Samuel A. Alito Jr και Clarence Thomas, εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση σχετικά με ένα τεχνικό σημείο. Ωστόσο, ήταν μια πλήρης επίπληξη προς το πρόσωπο του Τραμπ και τους συμμάχους του.

Η πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι το Τέξας δεν μπορούσε να υποβάλει αγωγή εξ αρχής. «Η πρόταση της πολιτείας του Τέξας για άδεια προκειμένου να υποβληθεί καταγγελία απορρίπτεται λόγω έλλειψης εκπροσώπησης», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής Alito, ακολουθώντας μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, έγραψε ότι το δικαστήριο δεν ήταν ελεύθερο να κλείσει αμέσως αγωγές, που κατατέθηκαν από πολιτείες απευθείας στο δικαστήριο.

«Κατά την άποψή μου δεν έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθούμε την υποβολή αγωγής σε περίπτωση που εμπίπτει στην αρχική μας δικαιοδοσία», ανέφερε.

Μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ περίμεναν ότι το δικαστήριο θα έδινε στον πρόεδρο και τους γενικούς εισαγγελείς κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένδειξη υποστήριξης, με τη μορφή διαφωνίας ή σχολιασμού. Αντ' αυτού, υπήρχε απλώς η σύντομη δήλωση από τους δύο δικαστές.

Ο Mike Gwin, εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν, δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «απέρριψε αποφασιστικά και γρήγορα τις τελευταίες επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του στη δημοκρατική διαδικασία».

«Η σαφής και επιβλητική νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν θα επικυρωθεί τη Δευτέρα και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου», δήλωσε ο κ. Gwin.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η εκστρατεία του στρατοπέδου Τραμπ σχεδιάζει να συνεχίσει στην ίδια τακτική, επιμένοντας σε ένα παράνομο εκλογικό αποτέλεσμα. Την Παρασκευή το βράδυ (τοπική ώρα), ανακοίνωσε ότι θα προβάλλει διαφημίσεις στο YouTube, το οποίο άρχισε να δέχεται ξανά πολιτικές διαφημίσεις μετά από σχετική απαγόρευση λόγω των εκλογών, ακριβώς για να στηρίξει την πεποίθηση ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

Aρκετές αγωγές που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χάσει στα κατώτερα δικαστήρια και είναι τώρα στο στάδιο της έφεσης, τόσο στα πολιτειακά όσο και στα ομοσπονδιακά δικαστικά συστήματα.

Αλλά η διαδικασία προσφυγής προχωρά γρήγορα καθώς υπάρχει η κρίσιμη κρίσιμη προθεσμία για τη Δευτέρα.

Τότε και θα συνεδριάσει η αρμόδια εκλογική επιτροπή που θα δώσει επίσημα το «χρίσμα» για τη νίκη των εκλογών στον Μπάιντεν.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ