ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ: Getty Images
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απόφαση Roe v. Wade, την Παρασκευή, ανατρέποντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια, σε μια απόφαση που θα μεταμορφώσει την αμερικανική ζωή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYTimes.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας --ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Στο εξής, τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός εάν αποφασίσει το Κογκρέσο.

Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Διάγγελμα από τον Τζο Μπάιντεν

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ: Brandon Bell/Getty Images

Αμβλώσεις: Πώς ανατράπηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει "ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης" ή "σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου" αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ: Anna Moneymaker/Getty Images

Δημοσίευμα των NYTimes, τον Μάιο, που αναφερόταν στο σενάριο ακύρωσης του νόμου, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή παρέμβαση στο δικαίωμα αναπαραγωγής στις ΗΠΑ από την πλευρά του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως εξηγούσε, ορισμένες γυναίκες θα πρέπει να ταξιδέψουν σε πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη ή να παραγγείλουν μέσω Διαδικτύου χάπια έκτρωσης. Η ανατροπή της απόφασης Roe θα σημάνει ότι οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να ταξιδέψουν μακριά για να κάνουν έκτρωση, κάτι ανέφικτο για φτωχές και μετανάστριες χωρίς έγγραφα. 

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαιώματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα «υπερβολικό βάρος» στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Πελόζι: Οι Αμερικανίδες από σήμερα έχουν λιγότερα δικαιώματα από τις μητέρες της

Άμεση ήταν η αντίδραση της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση «εξωφρενική και θλιβερή».

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους πέτυχε τον σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγική υγεία. Λόγω του Ντόναλντ Τραμπ, του Μιτς ΜακΚόνελ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερπλειοψηφίας τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Αμερικανίδες σήμερα έχουν λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», δήλωσε Πελόζι.

Όταν οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις

Πριν από περίπου ένα μήνα, Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί και προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επικείμενη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του δικαιώματος των αμβλώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, με 49 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου και 51 κατά ο ο «Νόμος για την Προστασία της Υγείας των Γυναικών» απείχε 11 από τις 60 ψήφους που απαιτούνταν για να συζητηθεί πλήρως στη Γερουσία των 100 μελών. Στις αρνητικές ψήφους των Ρεπουμπλικανών συμπαρατάχτηκε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.

Με πληροφορίες NYTimes, CNN & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ