«Information Blackout» στη Νιγηρία: Οι εφημερίδες κυκλοφορούν με το ίδιο πρωτοσέλιδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας

«Infrormation Blackout» στη Νιγηρία: Οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με το ίδιο εξώφυλλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας Facebook Twitter
newsexpressngr
0

Οι εφημερίδες της Νιγηρίας κυκλοφόρησαν με το ίδιο πρωτοσέλιδο ως μέρος μιας εκστρατείας της βιομηχανίας των ΜΜΕ να αντιταχθούν σε δύο νομοσχέδια, που θεωρούν ότι υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Στο εξώφυλλο υπάρχει μία μόνο φράση «Infοrmation Blackout» και ένα σχέδιο που απεικονίζει ένα παιδί, με μπάρες από κελί φυλακής στο στόμα του.

Το Συμβούλιο Τύπου της Νιγηρίας (NPC) και η Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (NBC) καταγράφουν πρόστιμα ύψους έως 5 εκατομμυρίων naira, δηλαδή 12.100 δολ. για δημοσιογράφους και πολυμέσα που δεν «διασφαλίζουν αληθινές, γνήσιες και ποιοτικές υπηρεσίες».

Εάν αυτό περάσει ως νόμος του κράτους, τότε δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα μπορούν να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Επιτροπής Γερουσίας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσιότητας, γερουσιαστής Ajibola Basiru, υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Το γεγονός ότι κάποιος ρυθμίζει τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, δεν σημαίνει ότι φιμώνεις στα Μέσα», είπε.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Νιγηρίας (NUJ), ο Σύνδεσμος Συντακτών (NGE) και η Ένωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων της χώρας (NPAN) θεωρούν ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από τις τροπολογίες είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των δημοσιεύσεών τους, «κάτι που παραβιάζει επίσης το δικαιώμα της κοινωνίας να μάθει και να ακουστεί».

Η εκστρατεία των Μέσων, «Information Blackout» έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ημέρες.

Με πληροφoρίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM