Σχεδόν τρεις τόνοι ηρωίνης με προέλευση το Αφγανιστάν, αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασχέθηκαν σε λιμάνι της δυτικής Ινδίας.

 

Δύο Ινδοί συνελήφθησαν αφού η ηρωίνη, η οποία φυλασσόταν σε δύο εμπορευματοκιβώτια που υποτίθεται ότι περιείχαν ταλκ, εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Εισοδηματικών Πληροφοριών (DRI) στο λιμάνι Μούντρα στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπως ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία.

 

Τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια προέρχονταν από το Αφγανιστάν και μεταφέρθηκαν στην Ινδία από λιμάνι του Ιράν. Έρευνες για εντοπισμό ναρκωτικών έγιναν και σε άλλα λιμάνια της Ινδίας. 

 

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Η συγκομιδή του οπίου από τη συγκεκριμένη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής

 

Το συγκεκριμένο φυτό περνά από επεξεργασία ώστε να αποτελέσει τη βάση για αρκετά εθιστικά ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης. Η παραγωγή ηρωίνης αυξήθηκε στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας στη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο. 

 

Με πληροφορίες από Guardian και BBC