Ινδία: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει τα λιντσαρίσματα μειονοτήτων στο όνομα της λατρείας της αγελάδας

Ινδία: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει τα λιντσαρίσματα μειονοτήτων στο όνομα της λατρείας της αγελάδας Facebook Twitter
2

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε σήμερα τα λιντσαρίσματα μουσουλμάνων και μελών άλλων μειονοτήτων που διαπράττονται στη χώρα του στο όνομα της προστασίας της αγελάδας, που θεωρείται ιερή στον ινδουισμό.

 

«Το να σκοτώνεις ανθρώπους στο όνομα της λατρείας της αγελάδας δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης στη διάρκεια ομιλίας του στο Αχμενταμπάντ, στο κρατίδιο Γκουζαράτ (δυτική Ινδία), απ' όπου κατάγεται και το οποίο διοικούσε για καιρό.

 

Η Ινδία του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων ζει εδώ και δύο χρόνια στο ρυθμό τακτικών λιντσαρισμάτων μουσουλμάνων και μερικές φορές μελών της κοινότητας των νταλίτ --οι παρίες-- που διαπράττονται από αυτόκλητες πολιτοφυλακές προστασίας των αγελάδων.

 

Τουλάχιστον δέκα μουσουλμάνοι λιντσαρίστηκαν ή σκοτώθηκαν δημόσια από τον Απρίλιο στην Ινδία.

 

Ο Μόντι παρέμενε σιωπηλός για το θέμα αυτό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι στην καλύτερη περίπτωση κλείνει τα μάτια και βλέπουν σ' αυτές τις βιαιότητες έναν τρόπο με τον οποίο η ινδουιστική πλειοψηφία επιβάλλει τον νόμο της στις μειονότητες.

 

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα σ' αυτή τη χώρα να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Η βία ουδέποτε ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέσο επίλυσης έστω και του παραμικρού προβλήματος», δήλωσε ο Μόντι.

 

Η δήλωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες έπειτα από έναν νέο φόνο μουσουλμάνου, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μέσα σ' ένα τρένο που είχε ξεκινήσει από το Νέο Δελχί.

 

Ο Τζουναΐντ Καν, 15 ετών, και οι συνταξιδιώτες του είχαν κατηγορηθεί από τους ανθρώπους που τους επιτέθηκαν ότι μετέφεραν αγελαδινό κρέας --η κατανάλωση του οποίου θεωρείται βλασφημία από πολλούς ινδουιστές.

 

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες για την επίθεση αυτή ενώ ο κύριος ύποπτος ταυτοποιήθηκε, αλλά εξακολουθεί να διαφεύγει.

 

Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα λιντσαρίσματα αυτά σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ινδίας με το σύνθημα «Όχι στο όνομά μου».

 

Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλαν μια κουλτούρα «ατιμωρησίας» έναντι των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά και κάλεσαν την εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση να παρέμβει.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια