Ινδία: Καίνε αφίσες της Γκρέτα Τούνμπεργκ και της Ριάνα μετά από αναρτήσεις για στήριξη στους αγρότες

Ινδία: Καίνε αφίσες της Γκρέτα Τούνμπεργκ και της Ριάνα μετά από αναρτήσεις για στήριξη στους αγρότες Facebook Twitter
Ινδία: Καίνε αφίσες της Γκρέτα Τούνμπεργκ και της Ριάνα μετά από αναρτήσεις για στήριξη στους αγρότες (GettyImages)
0

Διαδηλωτές στο Δελχί- υποστηρικτές της κυβέρνησης-  έκαψαν αφίσες που απεικονίζουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ και  τη Ριάνα αντιδρώντας σε αναρτήσεις στήριξης στους αγρότες.

Πλήθη συγκεντρώθηκαν στο Δελχί για να διαμαρτυρηθούν εναντίον πολλών διεθνών διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Τούμπεργκ και της ποπ τραγουδίστριας Ριάνα,  που έκαναν αναρτήσεις αντίθετες με την κυβένρηση,

«Η διεθνής παρέμβαση» στις ινδικές υποθέσεις δεν θα γίνει ανεκτή δήλωναν οι διαδηλωτές.

Από τον Νοέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες έχουν κατασκηνώσει έξω από το Δελχί απαιτώντας την κατάργηση αρκετών νέων αγροτικών νόμων.

Μετά από μια πορεία την περασμένη εβδομάδα που έγινε βίαιη, με εκατοντάδες να εισβάλλουν στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο της πρωτεύουσας, η αστυνομία του Δελχί κατέστειλε την πορεία τους στέλνοντας ειδικές ομάδες και παραστρατιωτικά στρατεύματα, για να διακόψουν την είσοδο και την έξοδο στους χώρους διαμαρτυρίας και να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Το όνομα της Τούνμπεργκ ενεπλάκη με ισχυρισμούς για διεθνή εγκληματική συνωμοσία εναντίον της Ινδίας, αφού παρέθεσε στο Twitter ένα «πακέτο εργαλείων» χρήσιμο για όσους ήθελαν να δείξουν υποστήριξη στους αγρότες. Το έγγραφο περιελάμβανε συμβουλές για καμπάνιες, όπως προτεινόμενα hashtag και συμβουλές για τον τρόπο υπογραφής των αναφορών.

Αν και δεν αναφέρεται επίσημα το όνομά της στην αστυνομική έρευνα, που διεξάγεται από τις αρχές της Ινδίας, το tweet του Τούμπεργκ λέγεται ότι τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας στο Δελχί.

Οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) δήλωσαν ότι οι υποδείξεις της Τούμπεργκ περί «πακέτου εργαλείων» είναι «απόδειξη διεθνών σχεδίων για επιθέσεις εναντίον της Ινδίας».

«Δεν έχουμε κατονομάσει κανέναν προσωπικά στην FIR (πρώτη ενημερωτική έκθεση). Η αστυνομική έρευνα προσανατολίζεται μόνο εναντίον των δημιουργών του «πακέτου εργαλείων» που αποτελεί αντικείμενο έρευνας και η αστυνομία του Δελχί θα διερευνήσει την υπόθεση» δήλωσεο Πρέβεερ Ραντζάν, ο ειδικός επίτροπος της αστυνομίας για το Δελχί.

Την Τετάρτη η Τούνμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ινδία» ενώ παρέθεσε και ένα κείμενο σχετικά με τα βαριά μέτρα που χρησιμοποιούνται κατά των διαμαρτυρόμενων αγροτών.


Νωρίτερα η Ρίάνα είχε κάνει tweet σε ένα άρθρο σχετικά με την καταστολή εναντίον των αγροτών, γράφοντας «Γιατί δεν μιλάμε γι' αυτό;!».

Η ινδική κυβέρνηση δημοσίευσε μια δήλωση, προειδοποιώντας έντονα εναντίον διασημοτήτων που ανάρτησαν σχετικά hashtags και σχόλια στα social media.

Την Πέμπτη, αμέσως μετά την είδηση περί αστυνομικής έρευνας η Τούνμπεργκ επιβεβαίωσε τη θέση της. «Εξακολουθώ να #StandWithFarmers και να υποστηρίζω την ειρηνική διαμαρτυρία τους», έγραψε στο Twitter.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν γίνει ένα εξαιρετικά φλέγον ζήτημα στην Ινδία, με ελάχιστα περιθώρια επίλυσης. Εννέα γύροι συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών απέτυχαν και το ανώτατο δικαστήριο ανέστειλε πρόσφατα την εφαρμογή των νόμων.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους έως ότου η κυβέρνηση συμφωνήσει να καταργήσει μια σειρά νόμων που εγκρίθηκαν πέρυσι.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι νόμοι θα επιτρέψουν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της πρώιμης γεωργίας και θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό.

Οι αγρότες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν στους μεγάλους λιανοπωλητές να αγοράσουν απευθείας από τους καλλιεργητές, θα σημάνουν το τέλος των μακροχρόνιων εγγυημένων τιμών για τις καλλιέργειες τους και θα τις αφήσουν στο έλεος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στους χώρους διαμαρτυρίας έχει διακοπεί σε μεγάλο βαθμό. Ένας δημοσιογράφος συνελήφθη επειδή εισήλθε σε μία από τις περιοχές το Σαββατοκύριακο και εννέα Ινδοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως υποκίνηση και συνωμοσία μετά από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις διαμαρτυρίες.

Με πληροφορείς του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία:Ο Ρίσι Σούνακ θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για πρώτη φορά μετά το 1960

Διεθνή / Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για πρώτη φορά μετά το 1960

Εναλλακτική λύση η εθελοντική κοινωνική εργασία ένα σαββατοκύριακο τον μήνα επί ένα έτος - Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι εκείνοι που θα υπηρετήσουν θα πληρωθούν ενώ όσοι επιλέξουν τον εθελοντισμό δεν θα πληρωθούν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ