Ανησυχία για νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Ινδία- «Δεν ταιριάζει στις γνωστές μεταλλάξεις»

EPA Facebook Twitter
0

Η Ινδία εντόπισε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη ξανά με πολύ υψηλά ποσοστά νέων μολύνσεων από covid-19 και θανάτους.

Η ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς με κορωνοϊό στην πολιτεία Μαχαράστρα έδειξε μεταλλάξεις στον ιό που δεν ταιριάζουν με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στις ήδη γνωστές μεταλλάξεις, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η Μαχαράστρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες πολιτείες της Ινδίας, όμως το υπουργείο επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το νέο στέλεχος ευθύνεται για την άνοδο των κρουσμάτων cοvid-19 εκεί ή σε άλλες πολιτείες.

Ούτε τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ούτε αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία «δεν έχουν βρεθεί σε αριθμούς ικανούς ώστε να μπορούν είτε να σχετιστούν άμεσα είτε να εξηγήσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων σε κάποιες πολιτείες», τόνισε το υπουργείο Υγείας. Στην Ινδία έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, αλλά και αυτά της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 47.262 νέες μολύνσεις covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές Νοεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 11,7 εκατομμύρια. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο αριθμός των θανάτων από covid-19 αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 275, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί φέτος. Συνολικά 160.441 άνθρωποι έχουν υποκύψει από κορωνοϊό στην Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Αρκετές πολιτείες ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις ενόψει της ινδουιστικής γιορτής Χόλι αυτό το Σαββατοκύριακο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «συνιστά έντονα» στις πολιτείες να περιορίσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις ενόψει του φεστιβάλ αυτού. «Σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε χαλάρωση στην αυστηρή τήρηση των κανόνων (…) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να χάσουμε την πρόοδο και τα οφέλη που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η χώρα μας στη διαχείριση του ιού», τόνισε.

Στόχος ο εμβολιασμός 300 εκατ. πολιτών έως τον Αύγουστο

Ανήσυχη για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επεκτείνει την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της cοvid-19 για να περιλάβει όλους τους ενήλικες άνω των 45 ετών και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και όσοι ενήλικες άνω των 45 ετών αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησε η εκστρατεία στην Ινδία.

Η Ινδία σκοπεύει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια από το 1,35 δισεκατομμύριο πολίτες της ως τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αν και το ποσοστό σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

«Σημαντική η στήριξη του βασιλιά Κάρολου για τον ουκρανικό λαό», τόνισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στην βασίλισσα Καμίλα - Με τον Κάρολο ασθενή η Καμίλα παίρνει τα ηνία του βασιλικού οίκου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Διεθνή / Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Με νέες δηλώσεις το παλάτι του Κένσινγκτον υποστηρίζει πως η πριγκίπισσα είναι καλά και θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα τον προκαθορισμένο χρόνο, δηλαδή μετά το Πάσχα - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ μετά τα βραβεία BAFTA, στις 18 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ