Ιδιωτικός ερευνητής που προσέλαβε η Sun αποκαλύπτει ότι έλαβε παράνομα πληροφορίες για τη Μέγκαν Μαρκλ

Ιδιωτικός ερευνητής που προσέλαβε η Sun αποκαλύπτει ότι έλαβε παράνομα πληροφορίες για τη Μέγκαν Μαρκλ Facebook Twitter
Getty Images
0

Ένας ιδιωτικός ερευνητής που προσέλαβε η ταμπλόιντ εφημερίδα Sun, αποκάλυψε ότι έλαβε τις πληροφορίες για την δούκισσα του Σάσεξ, παράνομα, όταν είχε ξεκινήσει το ειδύλλιό της με τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο Νταν Χανκς, ο οποίος ζει στο Λος Άντζελες, δήλωσε στον ιστότοπο Byline Investigates ότι συνέταξε μια έκθεση 90 σελίδων για το μελλοντικό μέλος της βασιλικής οικογένειας τον Οκτώβριο του 2016, λίγο μετά την πρώτη ενημέρωση της εφημερίδας για τη σχέση της με τον πρίγκιπα.

Οι πληροφορίες που στάλθηκαν στον συντάκτη της Sun στις ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου από συγγενείς, βασικές πληροφορίες για τον πρώην σύζυγό της, καθώς και τον προσωπικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης της Μέγκαν Μαρκλ.

Αν και πολλές από τις πληροφορίες θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νόμιμα, ο Χανκς ισχυρίζεται ότι τις πήρε από μια βάση δεδομένων που δεν μπορούσε νομίμως να χρησιμοποιηθεί για δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Ο ιδιωτικός ερευνητής αναφέρει στους New York Times, ότι το βρετανικό ταμπλόιντ τον πλήρωσε 2.055 δολάρια το 2016 για προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το ζευγάρι, την οικογένεια και τους φίλους τους.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Sun τον έκανε να υπογράψει επιστολή, στην οποία  δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε παράνομες μεθόδους για να εντοπίσει ανθρώπους ή να κάνει ελέγχους στο παρασκήνιο.

«Μετά οι δημοσιογράφοι γύρισαν και μου είπαν ...Αλλά αν θέλετε να πάρετε τη δουλειά, συνεχίστε να κάνετε ό, τι κάνετε, έκαναν ένα νεύμα και μου έκλεισαν το μάτι» πρόεσθεσε.

Η Sun από την πλευρά της, αρνείται κατηγορηματικά το συμβάν και επικαλέστηκε γραπτή συμφωνία με τον Χανκς που αναφέρει ότι δεν θα παραβίαζε το νόμο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους Επέμεινε δε, ότι δεν γνώριζε ότι το είχε πράξει.

Ο εκδότης της εφημερίδας είπε ότι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Χανκς το 2017, όταν εκείνος οδηγήθηκε στη φυλακή αφού κρίθηκε ένοχος για εκβιασμό για μια άλλη, άσχετη υπόθεση.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ πολεμούν με τα βρετανικά ταμπλόιντς τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Μέγκαν να μηνύσει με επιτυχία τη Mail της Κυριακής, επειδή δημοσίευσε μια ιδιωτική επιστολή που έστειλε στον πατέρα της.

Και ο πρίγκιπας Χάρι ακολουθεί νομικές διαδικασίες για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου εναντίον των εκδοτών της Sun και της Mirror. 

Eκπρόσωπος του ζευγαριού δήλωσε πως «Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ πιστεύουν ότι σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για να προβληματιστούμε για τη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία γενικά, καθώς αυτή η ερευνητική έκθεση δείχνει ότι οι πρακτικές «αρπακτικού» του παρελθόντος εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας μη αναστρέψιμες ζημιές σε οικογένειες και σχέσεις.

»Είναι ευγνώμονες σε όσους εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υπερασπίζονται τις αξίες της δημοσιογραφίας, οι οποίες είναι αναγκαίες τώρα περισσότερο από ποτέ» πρόσθεσε.

Η Byline Investigates, που εντόπισε τον Χανκς, διευθύνεται από τον Γκράχαμ Τζόνσον, έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο που και ο ίδιος καταδικάστηκε για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου αλλά τώρα επιχειρεί να αποκαλύψει άλλες υποθέσεις ιστορικών παραβάσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Η Byline είπε ότι πλήρωσε τον Χανκς για να έρθουν στα χέρια της οι αρχειοθετημένες εκθέσεις για τη Μέγκαν Μαρκ, που αποτελούν τη βάση της ιστορίας.

Εκπρόσωπος της News UK, εκδότρια εταιρεία της Sun, δήλωσε πως «Το 2016, η Sun έκανε ένα νόμιμο αίτημα προς τον κ. Χανκς να ερευνήσει τα στοιχεία επικοινωνίας και τις διευθύνσεις της Μέγκαν Μαρκλ και πιθανών συγγενών, χρησιμοποιώντας νόμιμες βάσεις δεδομένων για τις οποίες είχε άδεια χρήσης. Πληρώθηκε 250 δολάρια.

«Δεν ζητήθηκε από τον κ. Χανκς να κάνει οτιδήποτε το παράνομο ή να παραβιάσει νόμους περί απορρήτου - στην πραγματικότητα, του δόθηκε σαφής γραπτή εντολή να ενεργήσει νόμιμα και υπέγραψε νομική δέσμευση ότι θα το έκανε.

»Οι πληροφορίες που παρείχε δεν μπορούσαν και δεν εγείρουν ανησυχίες ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομες πρακτικές για να τις λάβει. Σε καμία περίπτωση η Sun δεν ζήτησε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης της Μέγκαν Μαρκλ, ούτε χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που της παρείχε (ο Χανκς) για οποιαδήποτε παράνομη πρακτική.

»Η Sun συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και κανονισμούς και διατηρεί αυστηρά πρωτόκολλα σε σχέση με τη λήψη πληροφοριών από τρίτους. Υπάρχει αυστηρή τήρηση των κανόνων για την κάλυψη όλων των αναφορών μας» καταλήγει.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διεθνή / ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διαδήλωναν για τον πόλεμο στη Γάζα και φορούσαν κόκκινες μπλούζες με συνθήματα όπως «όχι στο όνομά μας» και «Οι Εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM