Στόχος κλεφτών έγινε ένα ζευγάρι Ιαπώνων που διατηρεί αιωνόβια δέντρα μπονσάι στο κήπο του, στη Σαϊτάμα του Τόκιο.

 

Οι κλέφτες αφαίρεσαν από την αυλή του ζεύγους Ιμούρα εφτά μπονσάι, συνολικής αξίας 118.000 δολαρίων.

 

Ένα από αυτά τα δέντρα είναι ηλικίας 400 ετών και για αιώνες περνούσε από γενιά σε γενιά. Το ζευγάρι κάνει τώρα έκκληση προς τους άγνωστους δράστες να φροντίζουν τα δέντρα που έκλεψαν και τους δίνουν, διαδικτυακά, οδηγίες. 

 

«Το Shimpaku μας έζησε για 400 χρόνια. Χρειάζεται φροντίδα και δεν θα αντέξει ούτε μία εβδομάδα χωρίς νερό», έγραψε η κα Φουγιούμι Ιμούρα στο Facebook, στις 24 Ιανουαρίου. «Μπορεί να ζήσει για πάντα, ακόμα και αφότου πεθάνουμε. Θέλω όποιος το πήρε να εξασφαλίσει ότι θα ποτίζεται σωστά». 

 

«Δεν υπάρχουν λόγια για το πως νιώθουμε. Είναι πολύτιμα για εμάς», δήλωσε ο σύζυγός της, Σέιτζι Ιμούρα. Σύμφωνα με το CNN, το Shimpaku Juniper ξεπερνά σε αξία τα 91.000 δολάρια. 

 

Ο όρος μπονσάι (盆栽‎) σημαίνει κατά κυριολεξία στα ιαπωνικά «δέντρο σε δοχείο» και περιγράφει την τέχνη της καλλιέργειας δέντρων σε γλάστρες. Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.

 

Τα δέντρα αυτά ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από τα αντίστοιχα είδη στη φύση - ακόμα και 500 ή 1000 χρόνια - και κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες για φως, τύπο χώματος και συχνότητα ποτίσματος.

 

«Είμαστε συντετριμμένοι αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα μπονσάι μας», λέει η κα Ιμούρα. «Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να φροντίζουμε δέντρα που αξίζουν τον έπαινο όλων». 

 

Με πληροφορίες από BBC