Σε μια περίεργη διαμάχη σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα μιας φωτογραφίας έχει εμπλακεί ένας φωτογράφος και η wikipedia.

 

H Wikimedia, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Wikipedia, διατηρεί τη σελίδα Wikimedia Commons, μια συλλογή από 22.302.592 φωτογραφίες και βίντεο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από όλους καθώς δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα.

 

Σε αυτή τη συλλογή προστέθηκε πρόσφατα μια φωτογραφία ενός θηλυκού μακάκου με ιδιαίτερη ιστορία. Ο φωτογράφος φύσης David Slater βρισκόταν στην Ινδονησία το 2011 προσπαθώντας να φωτογραφίσει τον ντόπιο πληθυσμό των πιθήκων, όταν ένας από αυτούς του πήρε την κάμερα και έβγαλε εκατοντάδες selfies.

 

Η wikipedia δεν κατεβάζει φωτογραφία επειδή θεωρεί ότι ανήκει σε μια μαϊμού

 

Όταν κατάφερε να πάρει πίσω τη φωτογραφική του μηχανή, ο φωτογράφος είδε ότι οι περισσότερες ήταν θολές και χωρίς εστίαση, όμως κάποιες από αυτές ήταν εκπληκτικές. Αυτές οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου σε εφημερίδες και σελίδες στο ίντερνετ και ο Slater έδωσε πολλές συνεντεύξεις μιλώντας για το πως βγήκαν οι φωτογραφίες.

 

Ο Slater ζητά να κατέβει η φωτογραφία καθώς δεν πληρώνεται τα πνευματικά του δικαιώματα, όμως η Wikimedia φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν νομιμοποιείται να τα ζητά από τη στιγμή που η μαϊμού μόνη της έβγαλε τη φωτογραφία.1

 

Ο φωτογράφος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ταξίδι του στοίχισε αρκετά χρήματα, ο εξοπλισμός του είναι αρκετά ακριβός και δεν έχει κερδίσει τόσα χρήματα από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες όπως αρκετοί πιστεύουν. "Για κάθε 10.000 φωτογραφίες που βγάζω, μια βγάζει λεφτά και μου επιτρέπει να συνεχίζω στο επάγγελμα. Και η συγκεκριμένη είναι μια από αυτές τις φωτογραφίες. Ήταν σαν ένας χρόνος δουλειάς για μένα", είπε στον Telegraph.