Η Uber Technologies Inc (UBER.N) ανακοίνωσε τη Δευτέρα περίπου 3.000 απολύσεις, εκτός από τις 3.700 περικοπές στις θέσεις εργασίας, που είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα.

 

Αιτία, τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού που οδήγησαν σε περιορισμένη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς.

 

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την GrubHub Inc (GRUB.N) για την ενίσχυση της επιχείρησης παράδοσης τροφίμων, δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε διάφορα μη βασικά έργα.

 

Σε ένα email προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, που εστάλη σήμερα, o CEO Dara Khosrowshahi δήλωσε ότι η Uber θα κλείσει ή θα συμπτύξει τις δραστηριότητες 45 γραφείων σε όλο τον κόσμο ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών σε άλλους τομείς, όπως τα εμπορεύματα.

 

«Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός, το Eats κάνει υπέροχη δουλειά, το τμήμα Rides φαίνεται να τα πηγαίνει λίγο καλύτερα, ίσως μπορούμε να περιμένουμε αυτόν τον καταραμένο ιό ... Ήθελα να υπάρχει διαφορετική απάντηση», ανέφερε o Khosrowshahi στους υπαλλήλους.

 

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω με μερικούς άλλους CEOs ... ίσως ένας από αυτούς να μου πει κάποια καλά νέα, αλλά απλά δεν υπάρχουν καλά νέα να ακούσω. Τελικά, συνειδητοποίησα ότι η ελπίδα ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα εντός οποιουδήποτε προβλέψιμου χρονικού πλαισίου, οπότε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε εκεί που αφήσαμε τις δραστηριότητές μας προς την κερδοφορία, δεν είναι βιώσιμη επιλογή.»

 

Ο τελευταίος γύρος περικοπών της Uber στις 6 Μαΐου αφορούσε 3.700 υπαλλήλους, δηλαδή ποσοστό της τάξης του  14% του τότε εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

 

Αυτός ο νέος γύρος περικοπών θα αφήσει την Uber με περίπου 20.000 υπαλλήλους, βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων αριθμών.

 

O Khosrowshahi πρόσθεσε στο email ότι η Uber «εργάστηκε για να παράσχει ισχυρά οφέλη αποχώρησης και άλλη υποστήριξη για όσους εγκαταλείπουν την Uber, όπως κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης». 

 

Η Uber έκανε πρόσφατα μια προσπάθεια να αγοράσει την αντίπαλο GrubHub στον τομέα της παράδοσης φαγητού, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συναφθεί αυτή η συμφωνία.

 

Εάν η Uber αποκτήσει την Grubhub, θα ενταχθεί στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες εφαρμογής παράδοσης φαγητού. Αλλά παρόλο που η Uber Eats έχει σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη, χάνει ακόμα χρήματα.

 

O Khosrowshahi απέφυγε να κάνει υποσχέσεις για το μέλλον στο υπόμνημά του, επικαλούμενος τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της κρίσης.

 

«Έχοντας μάθει το δικό μου προσωπικό μάθημα για το απρόβλεπτο του κόσμου που ονομάζεται COVID-19, δεν θα προβώ σε ισχυρισμούς με απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με το μέλλον μας. Θα σας πω, ωστόσο, ότι κάνουμε πραγματικά, πολύ δύσκολες επιλογές τώρα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε αντίο, να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια, να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε να χτίζουμε ξανά με αυτοπεποίθηση.»

 

Με πληροφορίες του Reuters/CNBCNews