Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι

Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Οι τουρκικές αρχές θα ερευνήσουν, το μεσημέρι, το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του. Ο Κασόγκι ήθελε να παραλάβει από την αρμόδια υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να παντρευτεί τη μνηστή του. 

Η Τουρκία θεωρεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες. 

Το κινητό και το «έξυπνο» ρολόι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Κασόγκι είχε ξεκινήσει να ηχογραφεί τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στην πρεσβεία, με τη βοήθεια ενός Apple Watch, ενώ είχε αφήσει το κινητό του (στο οποίο αποθηκευόταν η ηχογράφηση) στην αρραβωνιαστικιά του, έξω από το προξενείο. 

Δύο υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι, δήλωσαν στο Reuters ότι ο βασανισμός και η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει καταγραφεί ηχητικά, με αναλυτές να υποστηρίζουν πως η απόσταση ανάμεσα στο κινητό και στο ρολόι του δημοσιογράφου ήταν πολύ μεγάλη και το προξενείο ενδέχεται να παρακολουθείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

Η στάση των ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. «Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως πιθανόν δεν θα τον ξαναδούμε και αυτό είναι πολύ θλιβερό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Όπως είπε οι ΗΠΑ θα «αυτοτιμωρούνταν» εάν ανέστειλαν τη συμφωνία, ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι «σκληροί» τρόποι αντίδρασης στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

«Σχετικά με την παραγγελία των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων... το μόνο που θα κάνουν είναι να τη δώσουν σε άλλες χώρες και νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ ανόητο για τη χώρα μας» επισήμανε ο Τραμπ. 

Το Ιράν τηρεί από την πλευρά του στάση αναμονής.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα (...) Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για επενδυτές που οργανώνει η Σαουδική Αραβία εντός του μήνα, γνωστοποίησε η εταιρεία την Κυριακή, απόφαση που προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων μετά την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


Η JP Morgan Chase & Co δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απόφαση του Ντάιμον να μη συμμετάσχει στη σύνοδο Future Investment Initiative στο Ριάντ. Απέφυγε να κάνει σχόλια ερωτηθείσα εάν οι ανησυχίες για την εξαφάνιση του Κασόγκι συνδέονται με αυτήν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το δείπνο που άλλαξε τα πάντα μετά την επανασύνδεση τους το 2008

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το δείπνο που άλλαξε τα πάντα μετά την επανασύνδεση τους το 2008

Μετά τον πολυσυζητημένο χωρισμό τους τον Απρίλιο του 2007 και την επανασύνδεσή τους λίγους μήνες αργότερα, το ζευγάρι δεν άφησε καμία αμφιβολία στους εργαζομένους του παλατιού, ότι ήταν γραφτό να παντρευτούν
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Οι διασώστες δίνουν μάχη για να φτάσουν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια που στοιχειοθετούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Γιατί είναι εκεί ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Διεθνή / Γιατί βρίσκονται στην Κίνα Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το γεγονός ότι την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Πεκίνο θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν
LIFO NEWSROOM
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM