Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι

Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Οι τουρκικές αρχές θα ερευνήσουν, το μεσημέρι, το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του. Ο Κασόγκι ήθελε να παραλάβει από την αρμόδια υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να παντρευτεί τη μνηστή του. 

Η Τουρκία θεωρεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες. 

Το κινητό και το «έξυπνο» ρολόι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Κασόγκι είχε ξεκινήσει να ηχογραφεί τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στην πρεσβεία, με τη βοήθεια ενός Apple Watch, ενώ είχε αφήσει το κινητό του (στο οποίο αποθηκευόταν η ηχογράφηση) στην αρραβωνιαστικιά του, έξω από το προξενείο. 

Δύο υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι, δήλωσαν στο Reuters ότι ο βασανισμός και η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει καταγραφεί ηχητικά, με αναλυτές να υποστηρίζουν πως η απόσταση ανάμεσα στο κινητό και στο ρολόι του δημοσιογράφου ήταν πολύ μεγάλη και το προξενείο ενδέχεται να παρακολουθείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

Η στάση των ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. «Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως πιθανόν δεν θα τον ξαναδούμε και αυτό είναι πολύ θλιβερό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Όπως είπε οι ΗΠΑ θα «αυτοτιμωρούνταν» εάν ανέστειλαν τη συμφωνία, ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι «σκληροί» τρόποι αντίδρασης στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

«Σχετικά με την παραγγελία των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων... το μόνο που θα κάνουν είναι να τη δώσουν σε άλλες χώρες και νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ ανόητο για τη χώρα μας» επισήμανε ο Τραμπ. 

Το Ιράν τηρεί από την πλευρά του στάση αναμονής.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα (...) Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για επενδυτές που οργανώνει η Σαουδική Αραβία εντός του μήνα, γνωστοποίησε η εταιρεία την Κυριακή, απόφαση που προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων μετά την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


Η JP Morgan Chase & Co δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απόφαση του Ντάιμον να μη συμμετάσχει στη σύνοδο Future Investment Initiative στο Ριάντ. Απέφυγε να κάνει σχόλια ερωτηθείσα εάν οι ανησυχίες για την εξαφάνιση του Κασόγκι συνδέονται με αυτήν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM
Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Διεθνή / Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά την πιθανή πώληση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία - Διαβάστε πώς θα επηρεάσουν την εμβέλεια και τους στόχους του Κιέβου, τους στρατιωτικούς περιορισμούς, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τι σημαίνει διπλωματικά για ΗΠΑ και Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φανταστική τεχνολογία με απίστευτες δυνατότητες. Όμως έχει επίσης τεράστια δύναμη να αντικαταστήσει ανθρώπινη εργασία, ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Διεθνή / Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Η Γαλλίδα Λιζ Σομπέρον δίνει μάχη με τη DC Comics, που την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ονόματος της εφαρμογής της “Wondermum” - Μια αληθινή ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που συγκινεί τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Διεθνή / Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Ο Έλον Μασκ δίνει τη μεγαλύτερη νομική μάχη της καριέρας του, διεκδικώντας την αποζημίωση των 56 δισ. δολαρίων από την Tesla - Οι συνέπειες για το Ντέλαγουερ και τον κόσμο των επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Διεθνή / Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Η απελευθέρωση 4.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για ομήρους της Χαμάς, αναζωπυρώνει τη σύγκρουση στη Γάζα και αναδεικνύει πώς οι ισραηλινές φυλακές έχουν εξελιχθεί σε «σχολείο» νέων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης, ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή από Ισραηλινούς φρουρούς - Η οικογένειά του φοβάται για τη ζωή του, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά εξηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Διεθνή / Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα, προκαλώντας οργή του Νικολάς Μαδούρο και φόβους για νέα κρίση στη Λατινική Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM