Η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη ημέρα για το Brexit

Η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη ημέρα για το Brexit Facebook Twitter
0

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit εντός της ημέρας, υποβάλλοντας μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου, σε μια κρίσιμη συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ορισμένα στελέχη του κόμματός της, των Συντηρητικών, απαιτούν η πρωθυπουργός να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα, μολονότι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.


Σε ένα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αποπειραθεί να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία και μια διετή μεταβατική περίοδο.


Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Μέι προθεσμία ως σήμερα για να προτείνει έναν νέο διακανονισμό για τα εκκρεμή θέματα, πριν δώσουν την έγκριση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα εμπορικά ζητήματα και τη μελλοντική σχέση. Θέλουν μια δέσμευση ότι το Λονδίνο θα πληρώσει αυτό που θεωρούν ότι οφείλει όταν αποχωρήσει, θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά φρουρούμενα σύνορα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι θα αφήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο αφότου υπάρξει πρόοδος που θεωρούν επαρκή σε αυτά τα τρία θέματα.


Η Ναντίν Ντόρις, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζει το Brexit, έκρινε πως η Μέι πρέπει να πει στους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος εξαντλείται και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Η ΕΕ «είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν θα συζητήσει για το εμπόριο μαζί μας ή όχι, πρέπει να προχωρήσουν κι όσο δεν το κάνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», διεμήνυσε η Ντόρις.


Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος την Κυριακή.


Μολαταύτα αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση.


Η Μέι έχει δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 14η και 15η Δεκεμβρίου, όμως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας να κάνει μια προσφορά και τονίζουν πως δεν θα υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση στην ίδια τη σύνοδο.


Μετά το δημοψήφισμα του 2016, εξέχουσες προσωπικότητες που εναντιώνονται στο Brexit έχουν προτείνει το Λονδίνο να πάρει πίσω την απόφαση και να αποφύγει μια εξέλιξη που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Mail, οι μισοί πολίτες του ΗΒ θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.


Καθώς η ημερομηνία της εξόδου—Μάρτιος του 2019—φαντάζει όλο και πιο κοντά, η Μέι πιέζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις, για να διαλυθεί το σύννεφο της αστάθειας που σκιάζει το κλίμα για τις περισσότερες βρετανικές εταιρίες που συνδιαλλάσσονται με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ. Πάνω από 30 υποστηρικτές του Brexit προέτρεψαν σε επιστολή τους τη Μέι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν όροι-κλειδιά για το Λονδίνο, όπως ο τερματισμός της ελευθερίας κίνησης των προσώπων από την ΕΕ στη Βρετανία και ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ στη Βρετανία.


Αν η σημερινή συνάντηση πάει καλά, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην επόμενη φάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM