Η Τανζανία θα άρει την απαγόρευση επιστροφής των έφηβων μητέρων στο σχολείο

Η Τανζανία θα άρει την απαγόρευση επιστροφής των έφηβων μητέρων στο σχολείο Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι θα άρει την αμφιλεγόμενη απαγόρευση στις έφηβες μητέρες να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Τα κορίτσια θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννα, δήλωσε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η κίνηση δεν είναι νομικά δεσμευτική και στα κορίτσια θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στα μαθήματα ενώ είναι έγκυες.

Η απαγόρευση, που έχει τις ρίζες της στην πολιτική της δεκαετίας του 1960, επιβεβαιώθηκε το 2017 από τον αείμνηστο πρόεδρο John Magufuli, ο οποίος δήλωσε ότι οι έγκυες μαθητές δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσουν την εκπαίδευση επειδή «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την ανήθικη συμπεριφορά να διαπεράσει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο Εκπαιδευτικός Νόμος της Τανζανίας επιτρέπει την αποβολή όταν μία μαθήτρια έχει «διαπράξει αδίκημα κατά της ηθικής».

Η αλλαγή πολιτικής έχει θεωρηθεί ως μια προσπάθεια της διοίκησης της νέας προέδρου της χώρας, Samia Suluhu Hassan να αποστασιοποιηθεί από τον Magufuli.

Η Hassan ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο μετά το θάνατο του προκατόχου της. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

«Οι έγκυες μαθήτριες θα μπορούν να συνεχίσουν την επίσημη εκπαίδευση μετά τον τοκετό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Joyce Ndalichako σε ομιλία της την Τετάρτη.

Ο Leonard Akwilapo του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι η αλλαγή πολιτικής θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Είπε ότι η διετής προθεσμία για να επιστρέψουν στην τάξη οι μαθήτριες είναι απαραίτητη «για να βοηθηθούν τα κορίτσια ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τηn τάξη, γιατί αν έρθουν μετά από πέντε χρόνια, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή».

Ωστόσο, στα κορίτσια δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο όσο είναι έγκυες επειδή «υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορεί να είναι ευνοϊκές ή όχι για τις έγκυες», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει επίσης ότι «η κατάσταση δεν θα είναι ευνοϊκή για τις άλλες μαθήτριες».

Εάν μια έφηβη μητέρα δεν εγγραφεί ξανά στο σχολείο εντός δύο ετών, μπορεί να εγγραφεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο επί πληρωμή, το οποίο προσφέρει μια συμπτυγμένη έκδοση του προγράμματος σπουδών.

Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα δέχθηκε πυρά επειδή ενέκρινε δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των κέντρων, παρά τις μεροληπτικές εκπαιδευτικές πολιτικές της χώρας.

Η Judy Gitau, περιφερειακή συντονίστρια για την Αφρική στο Equality Now, η οποία κατέθεσε κοινή αναφορά στο Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και Λαϊκών Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης για να ανατρέψει την πολιτική, είπε πως «Η δήλωση δείχνει καλή θέληση και είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

»Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, ούτε προστατεύει τα κορίτσια από νόμους που εισάγουν διακρίσεις ή τις ιδιοτροπίες των πολιτικών παραγόντων».

Η Tike Mwambipile, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων της Τανζανίας, υποστήριξε πως «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακοίνωση προς το παρόν, οπότε ας το γιορτάσουμε. Στη συνέχεια, αφού συνέλθουμε από τον ενθουσιασμό, πρέπει να δούμε πώς να δράσουμε καλύτερα.

»Αυτό είναι ένα βήμα προς μια ουσιαστική αλλαγή. Θα έχει νόημα όμως όταν οι νόμοι αντικατοπτρίσουν το ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό είναι μία διορθωτική κίνηση ή όχι.».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, κάλεσε την πρόεδρο να δώσει αμέσως εντολή σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να δέχονται κορίτσια που είναι έγκυες, μητέρες ή παντρεμένα, να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Το να ζητάμε από τα κορίτσια να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν, απλώς τα απωθούμε περισσότερο από το να λάβουν εκπαίδευση», ανέφερε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM
Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ο 18χρονος Νολάν Λοράν είναι ο νεότερος υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές - Ίδρυσε δικό του κόμμα και εργάστηκε για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Διεθνή / Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Το βίντεο δείχνει τον freerunner να πηδά από ένα κτίριο και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια πέτρινη προεξοχή για να τον βοηθήσει να φτάσει στο απέναντι κτίριο. Όμως η προεξοχή δεν άντεξε τη δύναμή του και έσπασε
NEWSROOM
Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Διεθνή / Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Το Σάββατο 15 Ιουνίου τρεις έφηβοι 12 - 13 ετών βίασαν 12χρονη εβραϊκής καταγωγής σε προάστιο του Παρισιού, γιατί έκρυψε πως είναι Εβραία, σύμφωνα με πληροφορίες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Διεθνή / Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας πείνας, καθώς εν μέσω εμφυλίου πολέμου, οι δύο αντίπαλες παρατάξεις κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την πρόσβαση σε τρόφιμα ως όπλο
NEWSROOM