Η Κάρι Τζόνσον κάλεσε τους Συντηρητικούς να δώσουν μάχη για τα δικαιώματα των transgender ανθρώπων, ένα θέμα που έχει αρχίσει να διχάζει το κόμμα. 

 

Σε εμφάνισή της στο συνέδριο των Tory, η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι παραμένει «γεγονός» πως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βιώνουν εγκλήματα μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητάς τους. Πρέπει να γίνει ακόμη «πολλή προσπάθεια» για να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και το στίγμα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, τόνισε ακόμη. 

 

«Είτε είσαι ΛΟΑΤΚΙ+, είτε ένας σύμμαχος όπως εγώ, είμαστε όλοι δεσμευμένοι για την ισότητα και την αποδοχή όλων, όποιοι κι αν είστε και όποιον κι αν αγαπάτε», δήλωσε η Τζόνσον σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου, την Τρίτη, στο Μάντσεστερ. 

 

Αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι Συντηρητικοί, για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, αλλά πρόσθεσε: «Παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει ως κοινωνία, ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δρόμο ακόμη. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ακόμη είναι αντιμέτωπη με το στίγμα, την παρενόχληση και τις διακρίσεις, ενώ τα εγκλήματα μίσους παραμένουν γεγονός», τόνισε. 

 

«Άκουσα ένα θύμα τέτοιου εγκλήματος στην εκδήλωση υπερηφάνειας που κάναμε στην Ντάουνινγκ Στριτ φέτος και πρέπει να πω ότι δάκρυσα. Το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ παραμένει έγκλημα σε 71 χώρες. Σε 11 χώρες τιμωρείται με θάνατο, απλά εξαιτίας αυτού που αγαπάς. Τίποτα από αυτά δεν είναι αποδεκτό- προφανώς- και εξαρτάται από όλους μας να ορθώσουμε ανάστημα και να το πούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε», υπογράμμισε. 

 

Η παρουσία της οργάνωσης LGB Alliance στο συνέδριο- που λέει ότι κάνει καμπάνια για εκείνους «των οποίων τα δικαιώματα σύμφωνα με τον νόμο βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι την ταυτότητα φύλου»- έχει προκαλέσει αντιπαράθεση. Κάποιοι trans, μέλη του κόμματος, ανέφεραν ότι αυτό το γεγονός τους έκανε να μην παραστούν. Το ζήτημα επιδεινώθηκε όταν ο υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ, επέμεινε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «μόνο οι γυναίκες έχουν τράχηλο», δήλωση για την οποία δέχθηκε πυρά. 

 

Η επικεφαλής της οργάνωσης LGBT+ Conservatives Ελένα Μπάντμπουρι κατηγόρησε μετέχοντες στο συνέδριο, λέγοντας ότι «έθεσαν υπό αμφισβήτηση» τα δικαιώματα των trans. «Τα υπαρκτά δικαιώματα των trans ανθρώπων δεν είναι προς συζήτηση», τόνισε πριν παρουσιάσει την Κάρι Τζόνσον στην εκδήλωση.

 

«Αν έχετε ξεχάσει τη μάχη που έχουμε δώσει, κάνοντας εκστρατεία για ισότητα, είναι πραγματικά ντροπή», συμπλήρωσε. «Οι trans άνθρωποι δεν είναι επικίνδυνοι, δεν είναι τρομακτικοί και σίγουρα δεν είναι απειλή για τις γυναίκες και τα παιδιά, αν και σε άλλες εκδηλώσεις (στο συνέδριο) μπορεί να νομίζουν ότι είναι», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Guardian