Η συγκλονιστική υπόθεση Πελικό ξανά σε δίκη - Έφεση άσκησαν 15 από τους 51 βιαστές της Ζιζέλ

Η συγκλονιστική υπόθεση Πελικό ξανά σε δίκη - Έφεση άσκησαν 15 από τους 51 βιαστές της Ζιζέλ Facebook Twitter
Ζιζέλ Πελικό / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Τουλάχιστον 15 από τους άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση της Ζιζέλ Πελικό άσκησαν έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων και η υπόθεση που σόκαρε τόσο τη Γαλλία όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη, θα οδηγηθεί σε δεύτερη δίκη. 

Και οι 51 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συζύγου της, Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μεταξύ τριών και 20 ετών πριν από τα Χριστούγεννα μετά από δίκη που διήρκεσε τρεισήμισι μήνες. Ο Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 47 άνδρες για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση. Οι καταδικασθέντες έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου για να ασκήσουν έφεση. Εκτός από την ποινή φυλάκισης του Ντομινίκ Πελικό, όλες οι ποινές ήταν χαμηλότερες από αυτές που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι επίσης έχουν προθεσμία μέχρι την ίδια ημερομηνία και ώρα για να ασκήσουν έφεση.

Η εκδίκαση της έφεσης, κατά την οποία θα εξεταστούν εκ νέου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από ένα απλό σώμα ενόρκων, θα πραγματοποιηθεί στη Νιμ. 

Μετά τη μαραθώνια πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία στην Αβινιόν, η Μπεατρίς Ζαβαρό δικηγόρος του 72χρονου Ντομινίκ Πελικό -πρώην ηλεκτρολόγου που παραδέχτηκε ότι νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του και ότι προσκαλούσε τουλάχιστον 50 και ενδεχομένως περισσότερους από 80 άνδρες στο σπίτι του ζευγαριού στην Προβηγκία για να τη βιάσουν- δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πελάτη της αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η 72χρονη Ζιζέλ πιστεύει ότι μπορεί να έχει βιαστεί από τον ίδιο και από αγνώστους περισσότερες από 200 φορές μεταξύ 2011 και 2020. Ο Ντομινίκ Πελικό συνελήφθη αφού εντοπίστηκε να προσπαθεί να βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τηλέφωνο κάτω από τις φούστες των γυναικών σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν έτσι δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο από τη σεξουαλική κακοποίηση της Ζιζέλ.

Μεταξύ αυτών που έχουν ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων είναι ο Charly Arbo, 30 ετών, εργάτης αμπελώνα, ο οποίος πήγε έξι φορές στο σπίτι των Πελικό στην πόλη Μαζάν και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών. Την πρώτη φορά που βίασε την Ζιζέλ Πελικό εκείνη ήταν 64 ετών και εκείνος 22 ετών. Κατηγορήθηκε επίσης ότι τη βίασε τη νύχτα των 66ων γενεθλίων της. Αποδεικτικά στοιχεία βίντεο έδειξαν τον Arbo να συζητά με τον Ντομινίκ Πελικό για τη νάρκωση και το βιασμό της ίδιας του της μητέρας.

Ο Redouan El Farihi, 55 ετών, πρώην νοσοκόμος αναισθησιολόγος, ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, άσκησε επίσης έφεση κατά της ετυμηγορίας του. Αρνήθηκε τον βιασμό, λέγοντας ότι ο Ντομινίκ Πελικό τον είχε «ξεγελάσει» και επέμεινε ότι δεν γνώριζε ότι η Ζιζέλ είχε ναρκωθεί, παρά τα βίντεο που την έδειχναν αναίσθητη και αδρανή.

Ο δικηγόρος της Ζιζέλ Πελικό, Στεφάν Μπαντονό, δήλωσε στον Observer το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ήταν πρόθυμη να παραστεί σε οποιαδήποτε νέα δίκη. «Μας έχει πει ότι θα είναι εκεί. Ίσως όχι κάθε μέρα, αλλά λέει ότι θα πάει», είπε. 

«Είναι ανακουφισμένη, πραγματικά ανακουφισμένη, που όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για αυτό που της έκαναν και ανακουφίστηκε που κατάφερε να φτάσει στο τέλος αυτής της πολύ μακράς και επώδυνης διαδικασίας» δήλωσε ο Μπαντονό, μετά την έκδοση των ετυμηγοριών στις 19 Δεκεμβρίου.

«Από τη σκοπιά της Ζιζέλ Πελικό δεν υπάρχει καμία ποινή που θα της δώσει πίσω αυτό που έχασε. Δεν θα νιώσει ποτέ παρηγοριά ή κάποια αποζημίωση από το γεγονός ότι 50 οικογένειες διαλύθηκαν για τα Χριστούγεννα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ικανοποίηση γι’ αυτήν σε αυτό», πρόσθεσε ο δικηγόρος και τόνισε:

«Το μόνο που ήθελε η Ζιζέλ ήταν να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι γι’ αυτό που της έκαναν. Όσον αφορά τις προσωπικές ποινές, σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και δεν βρίσκει καμία παρηγοριά σε αυτές».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM