Η Σλοβενία ανακοίνωσε το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» -Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη

Η Σλοβενία ανακοίνωσε το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» -Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» στη χώρα, το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κάνει κάτι τέτοιο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώνονταν λιγότερα από 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε ημέρα στη Σλοβενία. Στη χώρα των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων έως τώρα έχουν καταγραφεί 1.464 περιπτώσεις του ιού και 103 θάνατοι.

Πλέον, όσοι φτάνουν στη Σλοβενία από άλλα κράτη της ΕΕ δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών, κάτι που ίσχυε από τις αρχές Απριλίου. Όμως, θα παραμείνει σε ισχύ η καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών για τους πολίτες εκτός ΕΕ, με εξαίρεση διπλωμάτες και ανθρώπους που μεταφέρουν φορτία. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε ξένους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα, έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters. Το «τέλος της επιδημίας» σημαίνει ότι στα τέλη Μαΐου θα σταματήσει και η παροχή οικονομικής στήριξης σε πολίτες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Σλοβενίας θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν βασικούς κανόνες για την αποτροπή πιθανής εξάπλωσης του κορωνοϊού, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Έως τώρα, ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, η τήρηση απόστασης 1,5 μ., όπως και η χρήση αντισηπτικού πριν από την είσοδο σε δημόσιους χώρους.

Από τις 20 Απριλίου έχει αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στη Σλοβενία. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και από τη Δευτέρα κάποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία με έως 30 δωμάτια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM