Η Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια

Η Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια Facebook Twitter
Φωτ: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Η Ρωσία πλησίασε πιο κοντά σε μία τεχνική χρεοκοπία μετά την άρνηση ξένων τραπεζών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ύψους σχεδόν 650 εκατ. δολαρίων, αναγκάζοντας την Μόσχα να πληρώσει σε ρούβλια. 

Αν και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως θεωρεί ότι «εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις του», κανένα από τα σχετικά ομόλογα δεν προβλέπει πληρωμές σε ρούβλια, ενώ και τα δύο έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλαν σκληρές χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, εμποδίζοντας τις πληρωμές σε ξένους ομολογιούχους της.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει αποφύγει μία χρεοκοπία, που θα ήταν η πρώτη μετά από έναν αιώνα, αλλά η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια από τους λογαριασμούς του ρωσικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες προκάλεσε νέα ανησυχία στους επενδυτές.

Το κόστος ασφάλισης από τα ρωσικά ομόλογα δείχνει τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 99% μίας χρεοκοπίας της χώρας μέσα σε ένα έτος.

«Το θέμα της χρεοκοπίας είναι πολύπλοκο. Η Ρωσία μπορεί να πει "Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε, έχουμε τα χρήματα, αλλά οι τράπεζες δεν μας αφήνουν". Δεν είμαι βέβαιος πώς θα το έκριναν τα δικαστήρια», δήλωσε ο Abdul Kadir Hussain, στέλεχος της εταιρείας Arqaam Capital στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν τις πληρωμές για ομόλογα που λήγουν νωρίς τον Απρίλιο και για τόκους ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2042, με αποτέλεσμα η Ρωσία να κάνει πληρωμές σε ρούβλια στο Εθνικό Αποθετήριο Τίτλων.

Η JP Morgan, που είναι η ανταποκρίτρια τράπεζα για τα ρωσικά ομόλογα, δεν έλαβε έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί τις μεταβιβάσεις που λήγουν αυτή την εβδομάδα, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος.

Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει το χρέος της σε ρούβλια «ασφαλώς αυξάνει την πιθανότητα μίας τεχνικής χρεοκοπίας. Είναι προφανώς ένα σημαντικό θέμα για τη Ρωσία και ορισμένα funds αναδυόμενων αγορών», σημείωσε στέλεχος της TwentyFour Asset Management.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global και Fitch ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρήσουν ότι η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει, αν πληρώσει ομόλογα σε άλλο νόμισμα από το συμφωνημένο.

Σε αναντιστοιχία με τις τελευταίες εξελίξεις, το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου την Τετάρτη και έχει ανακτήσει τις απώλειες μετά την ρωσική εισβολή. Στην ενίσχυση έχουν συμβάλει τα capital controls και η υποχρέωση των Ρώσων εξαγωγέων να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους στο εγχώριο νόμισμα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι αν η Ρωσία αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς της σε ξένα νομίσματα, αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για τη μετατροπή των ρουβλιών, με τα οποία πλήρωσε τους ομολογιούχους, σε ξένο νόμισμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ