Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία

Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία Facebook Twitter
3

Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία, ορκίστηκε στη νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε μία χώρα, που βλέπει τον αριθμό των μεταναστών να αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Η Σεσίλ Κιένζε, αφρο-ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος,  είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αφού ανέλαβε το υπουργείο Ένταξης.

Τα πράγματα βεβαίως για αυτή δεν είναι εύκολα. Ήδη την Τετάρτη, μέσα σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων για το διορισμό της, η κυβέρνηση διέταξε έρευνα σε νεοφασιστικές ιστοσελίδες που αποκαλούν την Κιένζε «Η μαϊμού από το Κονγκό» αλλά και με άλλους ρατσιστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως Bonga-Bonga.  

Η 48χρονη Κιένζε γεννήθηκε στο Κονγκό και μετακόμισε στην Ιταλία πριν από τρεις δεκαετίες για να σπουδάσει ιατρική. Είναι χειρουργός  οφθαλμίατρος και ζει στην Μόντενα με τον Ιταλό σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Ήταν ενεργός στην τοπική πολιτική της κεντροαριστεράς, πριν κερδίσει μια θέση στην κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Λέττα αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Κιένζε κάνοντας λόγο για  μια «νέα αντίληψη που δίνει ελπίδα και χτίζει μια γέφυρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων».  

Τους επαίνους προσπάθησαν να πνίξουν με ρατσιστικές προσβολές τα μέλη και οι οπαδοί της  Λέγκας του Βορρά, που συνεργάστηκαν με τον Μπερλουσκόνι αλλά και οι οπαδοί των νεοφασιστικών ομάδων- μέσω ίντερνετ.

Η Kyenge απάντησε στις προσβολές, ευχαριστώντας όσους την υπερασπίστηκαν ενώ είπε για τους επικριτές της: «Πιστεύω ότι ακόμη και η κακή κριτική μπορεί να ενημερώσει, αν το κάνει με σεβασμό».

Έρευνες δείχνουν ότι οι Ιταλοί κατηγορούν τους μετανάστες για την άνοδο της εγκληματικότητας αλλά και για την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας.  

Οι αλλοδαποί αποτελούσαν το 1990, περίπου το 2 τοις εκατό του πληθυσμού της Ιταλίας. Σήμερα ο αριθμός αυτός ανήλθε στο 7,5 τοις εκατό, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM