Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε ένα απέραντο ανοιχτό καφέ, παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χώρου σε ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων ώστε να τοποθετήσουν τραπέζια έξω, τηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις.

 

Η Λιθουανία, που έχει καταγράψει 1.344 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 44 θανάτους, επέτρεψε σε καφετέριες και εστιατόρια με εξωτερικά καθίσματα, κομμωτήρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας.

 

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς τα καταστήματα πρέπει να περιορίζουν τους πελάτες σε έναν τη φορά, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ τα τραπέζια σε καφέ και εστιατόρια πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα.

 

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο ανοιχτό καφέ

 

Το τελευταίο δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά εστιατόρια στην παλιά πόλη του Βίλνιους, Senamiestis, που συγκαταλέγεται στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, καθώς οι στενοί δρόμοι καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τοποθέτηση περισσότερων από δυο τραπεζιών έξω. 

 

Οπότε ο δήμαρχος αποφάσισε να προβεί σε εναλλακτικό σχέδιο. «Τα καφέ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και δρόμους θα επιτρέπεται να στήνουν έξω τραπεζάκια δωρεάν αυτή τη σεζόν για να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στη διάρκεια της καραντίνας», ανακοίνωσε ο Remigijus Šimašius. Όπως εξήγησε, η δημόσια ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα της πόλης, προσθέτοντας πως το νέο μέτρο θα βοηθήσει ωστόσο τα καφέ «να ανοίξουν, να δουλέψουν, να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και το Βίλνιους ζωντανό».

 

Την πρωτοβουλία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό περισσότεροι από 160 ιδιοκτήτες καφέ, που έσπευσαν να κάνουν αίτηση.

 

Με πληροφορίες από Guardian