Αρνείται να παραιτηθεί και καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση για το μπλακ άουτ στην Ισπανία η πρόεδρος του Red Eléctrica

Η πρόεδρος του Red Eléctrica αρνείται να παραιτηθεί – Ανοίγει ξανά το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης πίσω από το μπλακ άουτ στην Ισπανία Facebook Twitter
Μπλακ άουτ στην Ισπανία/ Φωτ.: Getty Images
0

Η πρόεδρος του Red Eléctrica της Ισπανίας, Μπεατρίς Κορεδόρ, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο παραίτησής της μετά το εκτεταμένο μπλακ άουτ που έπληξε τη χερσόνησο την περασμένη Δευτέρα, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς ρεύμα. Παρότι η ίδια είχε προηγουμένως αποκλείσει το σενάριο κυβερνοεπίθεσης, σε νέα ραδιοφωνική της παρέμβαση επανέφερε το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι ο εθνικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας (Incibe) ζήτησε φυσική πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας για περαιτέρω έλεγχο.

Η Κορεδόρ, πρώην υπουργός Στέγασης, υπερασπίστηκε τη λειτουργία του συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως το «πιο ανθεκτικό στην Ευρώπη», καθώς η επαναφορά του ρεύματος επιτεύχθηκε εντός 24 ωρών. Ωστόσο, η δήλωσή της ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος» και πως το ενδεχόμενο ενός γενικού μπλακ άουτ περιλαμβάνεται στα σενάρια ασκήσεων του Red Eléctrica, προκάλεσε νέα ερωτήματα.

Την ώρα που το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η Audiencia Nacional (Εθνικό Δικαστήριο) ερευνούν επίσημα το ενδεχόμενο ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου ψηφιακού πλήγματος, η Corredor επιχειρεί να αποσείσει προσωπικές ευθύνες, τονίζοντας πως «αν υπήρχε κάτι που έκανα λάθος, θα ήμουν η πρώτη που θα το παραδεχόμουν».

Παράλληλα, υποβάθμισε την εσωτερική έκθεση κινδύνου της εταιρείας που είχε σταλεί στην CNMC τον Φεβρουάριο και ανέφερε την αυξημένη πιθανότητα αποσύνδεσης μονάδων παραγωγής λόγω υπερδιείσδυσης ΑΠΕ. Όπως δήλωσε, η έκθεση αυτή δεν ήταν τεχνικής φύσης.

Το ερώτημα παραμένει κρίσιμο: ήταν το «μηδέν ηλεκτρικό» αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, συστημικής αδυναμίας ή ενός αόρατου ψηφιακού πολέμου; Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φέρουν απαντήσεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Διεθνή / Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Η ομόφωνη εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών από τη Σιναϊτική Αδελφότητα και η σημερινή χειροτονία του σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου εσωτερικών αναταράξεων στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
LIFO NEWSROOM
PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Διεθνή / PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο PURL, υπό τον Τραμπ, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία - Ποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν, ποιοι καθυστερούν και ποιες είναι οι προκλήσεις της δίκαιης κατανομής βαρών
LIFO NEWSROOM
Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Διεθνή / Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει υπερπαραγωγή σταφυλιών, πτώση ζήτησης και απώλεια καναδικής αγοράς, αφήνοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζουν στρατηγικές, μειώνοντας τιμές και επαναφυτεύοντας αμπελώνες για να επιβιώσουν στην κρίση του κρασιού
LIFO NEWSROOM