Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία

Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία Facebook Twitter
H πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα
2

Οι πολιτικοί στην Πράγα αρνούνται πως προκαλούν τη Μόσχα μετονομάζοντας μια πλατεία στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, του δολοφονημένου επικριτή του Προέδρου Πούτιν.

Στην πλατεία, η οποία αλλάζει όνομα, στη μνήμη του Νεμτσόφ που πυροβολήθηκε το 2015, στεγάζεται η ρωσική πρεσβεία. Ωστόσο η Πράγα θα μετονομάσει επίσης έναν χώρο σε πάρκο στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια, της δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε το 2006. «Και οι δύο προσωπικότητες προωθούσαν τη δημοκρατία, και οι δύο δολοφονήθηκαν και αξίζουν ένα μνημείο», δήλωσε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Η πλατεία είναι σήμερα γνωστή ως "Pod Kastany Namesti" και η επίσημη τελετή μετονομασίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας πέντε χρόνια από το θάνατο του Νεμτσόφ. Θεωρητικά, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να ενημερώσουν τη διεύθυνσή τους για το νέο όνομα ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο από τη Ρωσική Πρεσβεία. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το όνομα στη δημοσιότητα, ώστε η επόμενη πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να έχει την ευθύνη να διερευνήσει αυτή τη δολοφονία και να την έχει στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε στο CNN η κόρη του Νεμτσόφ που θα δώσει το παρών στην τελετή.

Οι εμπνευστές της ιδέας αρνήθηκαν ότι η μετονομασία ήταν μια επίθεση εναντίον της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αρχές είχαν καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του δημοσιογράφου. «Το κάνουμε επειδή η στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπήρξε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας», δήλωσε ο Petr Kutilek, σύμβουλος του Κόμματος των Πράσινων, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα μετονομασίας το 2016.

Ο Νεμτσόφ, υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Μολονότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε το 2017 ποινές κάθειρξης από 11 έως 20 χρόνια σε πέντε άνδρες για τον φόνο αυτό, σύμμαχοι του εκλιπόντος πολιτικού είχαν πει τότε πως η έρευνα ήταν μια συγκάλυψη και πως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Προκαλεί και καλά κάνει.Κι εμείς γι αυτό ονομάζουμε 28ης Οκτωβρίου την Πατησίων εκεί που ήταν κάποτε η ιταλική πρεσβεία και τώρα το ιταλικό μορφωτικό ινστιτουτο.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ