Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία

Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία Facebook Twitter
H πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα
2

Οι πολιτικοί στην Πράγα αρνούνται πως προκαλούν τη Μόσχα μετονομάζοντας μια πλατεία στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, του δολοφονημένου επικριτή του Προέδρου Πούτιν.

Στην πλατεία, η οποία αλλάζει όνομα, στη μνήμη του Νεμτσόφ που πυροβολήθηκε το 2015, στεγάζεται η ρωσική πρεσβεία. Ωστόσο η Πράγα θα μετονομάσει επίσης έναν χώρο σε πάρκο στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια, της δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε το 2006. «Και οι δύο προσωπικότητες προωθούσαν τη δημοκρατία, και οι δύο δολοφονήθηκαν και αξίζουν ένα μνημείο», δήλωσε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Η πλατεία είναι σήμερα γνωστή ως "Pod Kastany Namesti" και η επίσημη τελετή μετονομασίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας πέντε χρόνια από το θάνατο του Νεμτσόφ. Θεωρητικά, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να ενημερώσουν τη διεύθυνσή τους για το νέο όνομα ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο από τη Ρωσική Πρεσβεία. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το όνομα στη δημοσιότητα, ώστε η επόμενη πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να έχει την ευθύνη να διερευνήσει αυτή τη δολοφονία και να την έχει στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε στο CNN η κόρη του Νεμτσόφ που θα δώσει το παρών στην τελετή.

Οι εμπνευστές της ιδέας αρνήθηκαν ότι η μετονομασία ήταν μια επίθεση εναντίον της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αρχές είχαν καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του δημοσιογράφου. «Το κάνουμε επειδή η στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπήρξε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας», δήλωσε ο Petr Kutilek, σύμβουλος του Κόμματος των Πράσινων, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα μετονομασίας το 2016.

Ο Νεμτσόφ, υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Μολονότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε το 2017 ποινές κάθειρξης από 11 έως 20 χρόνια σε πέντε άνδρες για τον φόνο αυτό, σύμμαχοι του εκλιπόντος πολιτικού είχαν πει τότε πως η έρευνα ήταν μια συγκάλυψη και πως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM
Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Προκαλεί και καλά κάνει.Κι εμείς γι αυτό ονομάζουμε 28ης Οκτωβρίου την Πατησίων εκεί που ήταν κάποτε η ιταλική πρεσβεία και τώρα το ιταλικό μορφωτικό ινστιτουτο.