Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία

Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία Facebook Twitter
H πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα
2

Οι πολιτικοί στην Πράγα αρνούνται πως προκαλούν τη Μόσχα μετονομάζοντας μια πλατεία στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, του δολοφονημένου επικριτή του Προέδρου Πούτιν.

Στην πλατεία, η οποία αλλάζει όνομα, στη μνήμη του Νεμτσόφ που πυροβολήθηκε το 2015, στεγάζεται η ρωσική πρεσβεία. Ωστόσο η Πράγα θα μετονομάσει επίσης έναν χώρο σε πάρκο στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια, της δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε το 2006. «Και οι δύο προσωπικότητες προωθούσαν τη δημοκρατία, και οι δύο δολοφονήθηκαν και αξίζουν ένα μνημείο», δήλωσε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Η πλατεία είναι σήμερα γνωστή ως "Pod Kastany Namesti" και η επίσημη τελετή μετονομασίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας πέντε χρόνια από το θάνατο του Νεμτσόφ. Θεωρητικά, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να ενημερώσουν τη διεύθυνσή τους για το νέο όνομα ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο από τη Ρωσική Πρεσβεία. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το όνομα στη δημοσιότητα, ώστε η επόμενη πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να έχει την ευθύνη να διερευνήσει αυτή τη δολοφονία και να την έχει στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε στο CNN η κόρη του Νεμτσόφ που θα δώσει το παρών στην τελετή.

Οι εμπνευστές της ιδέας αρνήθηκαν ότι η μετονομασία ήταν μια επίθεση εναντίον της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αρχές είχαν καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του δημοσιογράφου. «Το κάνουμε επειδή η στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπήρξε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας», δήλωσε ο Petr Kutilek, σύμβουλος του Κόμματος των Πράσινων, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα μετονομασίας το 2016.

Ο Νεμτσόφ, υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Μολονότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε το 2017 ποινές κάθειρξης από 11 έως 20 χρόνια σε πέντε άνδρες για τον φόνο αυτό, σύμμαχοι του εκλιπόντος πολιτικού είχαν πει τότε πως η έρευνα ήταν μια συγκάλυψη και πως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Προκαλεί και καλά κάνει.Κι εμείς γι αυτό ονομάζουμε 28ης Οκτωβρίου την Πατησίων εκεί που ήταν κάποτε η ιταλική πρεσβεία και τώρα το ιταλικό μορφωτικό ινστιτουτο.