Η Πορτογαλία θα δεχθεί 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Η Πορτογαλία θα δεχθεί 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η Πορτογαλία θα παραλάβει 500 ασυνόδευτα παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, μόλις αρθούν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας.

«Η δέσμευση για να πάρουμε 500 από τους (πάνω από) 5.000 ασυνόδευτους ανηλίκους σε καταυλισμούς στην Ελλάδα παραμένει και θα υλοποιηθεί μόλις μας το επιτρέψουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Η δήλωσή του γίνεται μετά την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιζαμπέλ Σάντος το Σάββατο ότι 60 ασυνόδευτα παιδιά αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Ιζαμπέλ Σάντος δεν διευκρίνισε το πότε ακριβώς.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει αναφέρει 27.913 κρούσματα του ιού και 1.163 θανάτους, δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παραλάβει ορισμένα παιδιά ως μέρος του εθελοντικού ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης περίπου 1.600 παιδιών.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, συμμετέχουν επίσης στην πρωτοβουλία. Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα όταν μεταφέρθηκαν 12 ανήλικοι στο Λουξεμβούργο. Έκτοτε, η Γερμανία έχει λάβει περίπου 50 παιδιά.

Αν και ο Σάντος Σίλβα είπε ότι η υποδοχή και η επανένταξη των 500 παιδιών προετοιμάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση, η βουλευτίνα του Αριστερού Μπλοκ Μπεατρίζ Γκόμες Ντίας είπε ότι οι συνθήκες διαμονής που παρέχονται στους πρόσφυγες στην Πορτογαλία συχνά είναι ανεπαρκείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM