Η Πολωνία παραμένει το «κακό παιδί» της ΕΕ - Το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης μεγαλώνει

Η Πολωνία παραμένει το «κακό παιδί» της ΕΕ - Το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης μεγαλώνει Facebook Twitter
EPA
0

Μία από τις πολλές προκλήσεις του 2018 για την ΕΕ είναι οι δύσκολες σχέσεις με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Βαρσοβία και αν ναι ποια μορφή θα λάβουν; Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου ή περικοπές κονδυλιών; Αυτά είναι τα ερωτήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη.

Για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης προειδοποιούσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή την άρνηση κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να δεχθούν πρόσφυγες.

Είναι ωστόσο και οι παραβιάσεις στα θεμελιώδη για την ΕΕ ζητήματα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Πως θα εξελιχθεί τη νέα χρονιά η διαδικασία κυρώσεων που προωθεί η Κομισιόν σε βάρος της Βαρσοβίας;

Όπως εξηγούσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα: «Στο επίκεντρο δεν βρίσκεται η Πολωνία αλλά η ΕΕ στο σύνολό της. Το ζητούμενο είναι ποιες είναι οι αξίες μας, ποιοι είμαστε».

Η Πολωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ισχυρότερο όπλο που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ βάσει του άρθρου 7: την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου. Προϋπόθεση ωστόσο για την ενεργοποίηση είναι η ομόφωνη απόφαση των χωρών μελών. Ήδη όμως ο ούγγρος πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπλοκάρει μια σχετική απόφαση.

Από κοινού με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας ο Βίκτορ Όρμπαν μάχεται κατά του, όπως το αποκαλεί, «πανίσχυρου» κράτους της ΕΕ: «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι της ιδέας μιας υπερεθνικής Ευρώπης», δήλωνε ο ούγγρος πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

H Γερμανία σκέφτεται να σταματήσει τα κονδύλια

Υπάρχουν όμως και χώρες-μέλη που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ και αντιπροτείνουν, όπως για παράδειγμα το Βερολίνο, να εξεταστεί μια ενδεχόμενη περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων ως απάντηση στην παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων από χώρες-μέλη. Ένα τέτοιο μέτρο ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ΕΕ. Ωστόσο ο Γερμανός Ευρωπαίος επίτροπος Γίντερ Ετινγκερ δεν το αποκλείει:

«Στο ζήτημα αυτό παραμένουμε ανοιχτοί. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και ισχυρά επιχειρήματα εναντίον. Τον Μάρτιο ή Απρίλιο θα ορίσουμε τη θέση μας, η οποία στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί, ως πρόταση της Κομισιόν, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαετία».

Σε κάθε περίπτωση το 2018 θεωρείται ήδη καθοριστική χρονιά για την ΕΕ, διότι στη διένεξη με την Πολωνία και την Ουγγαρία θα αποδειχθεί ποιος θα κάνει πράξη ποια απειλή, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM