Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους το 2010

Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους το 2010 Facebook Twitter
0

Η Εισαγγελία της Πολωνίας επέρριψε στους ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την βασική ευθύνη για την συντριβή του πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους το 2010 στο Σμολένσκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγός του όπως και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμύνης και ο πρόεδρος της Κεντρική Τράπεζας της Πολωνίας. Ωστόσο το Κρεμλίνο, με δηλώσεις του εκπροσώπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίζεται να απορρίπτει την εκδοχή αυτή.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Πολωνίας Μάρεκ Πάσονεκ, ο οποίος αναφερόμενος στο κατηγορητήριο είπε ότι «πρόκειται για κατηγορία περί σκόπιμης πρόκλησης καταστροφής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κατηγορητήριο κατά των ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας διατυπώθηκε ύστερα από διενέργεια επαναληπτικής έρευνας, που πραγματοποίησε ομάδα εισαγγελέων της Πολωνικής Εισαγγελίας, η οποία διερεύνησε περισσότερους από 2000 τόμους της δικογραφίας που είχε ως θέμα την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους.

 

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως είναι δυνατόν να συμφωνήσει με αυτού του είδους τα συμπεράσματα». Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε ότι «με την υπόθεση ασχολούνται και οι αρμόδιες ρωσικές αρχές, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή έχουν ερευνηθεί ήδη επαρκώς και με την απαιτούμενη σοβαρότητα», ενώ προσέθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Η προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση της Πολωνίας μετά από τις σχετικές έρευνες που είχαν επακολουθήσει του αεροπορικού δυστυχήματος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την αεροπορική τραγωδία ευθύνετο ο πιλότος του πολωνικού αεροσκάφους, αλλά το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» του οποίου ηγείται ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, δίδυμος αδερφός του εκλιπόντος προέδρου δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η συντριβή να οφείλετο σε έκρηξη που είχε σημειωθεί εντός του αεροσκάφους.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ