Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα και τείχη»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα και τείχη» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα ή τείχη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις εκκλήσεις κάποιων χωρών για ανάλογα μέτρα για μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στην Ένωση. 

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, ενώ οχτώ από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, τους τελευταίους μήνες. 

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγορείται ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει μία κρίση στην ΕΕ, ωθώντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στα σύνορα, ως αντίδραση για τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας. 

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα της Λιθουανίας θα μπορούσε να είναι μία μέθοδος άμυνας της ΕΕ απέναντι στην «κυνική πολιτική» του Λουκασένκο. 

«Θα έπρεπε να μιλήσουμε και για έναν φράχτη ή ένα υλικό σύνορο, που είναι εξαιρετικά αναγκαίο ως βραχυπρόθεσμο μέτρο», δήλωσε από την πλευρά του ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, καθώς ξεκινούσε η σημερινή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου. 

«Γιατί κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Ίσως θα υπάρχουν 3, 4 ή 5 χιλιάδες μετανάστες ταυτόχρονα στα σύνορα ή θα προσπαθούν να τα περάσουν σε διαφορετικά σημεία. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί», συμπλήρωσε. 

Όμως, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα υποκύψει σε τέτοιες εκκλήσεις. 

«Ήμουν πολύ σαφής ότι υπάρχει μια μακρόχρονη άποψη στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν θα υπάρξει καμία χρηματοδότηση συρματοπλέγματος και τειχών», τόνισε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν επιλογές για περαιτέρω κυρώσεις. 

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες διέγραψαν από το κείμενο συμπερασμάτων την αναφορά περί δέσμευσης της ΕΕ για χρηματοδότηση «φραγμάτων» στα εξωτερικά σύνορα. Αντί για αυτό συμφώνησαν ότι η Ένωση «παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της». 

Επίσης, τόνισαν ότι δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδίκασαν «όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ». 

Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα που χρησιμοποιούνται, τόνισε η Φον ντερ Λάιεν στις δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο, αναφερόμενη στους μετανάστες. «Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι πρόκειται για εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση στην ΕΕ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Συμπλήρωσε ότι ανατέθηκε στην Κομισιόν να εξετάσει διάφορες επιλογές, για την παροχή στήριξης στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών. 

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ήταν ανάμεσα στην πλειοψηφία των ηγετών που αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα για τείχη στα σύνορα με ευρωπαϊκά κονδύλια, κατά τη διάρκεια της Συνόδου. 

«Θα ντρεπόμουν αν έβλεπα έναν φράχτη με την πινακίδα “χρηματοδοτημένος από την ΕΕ”», τόνισε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η μετανάστευση με τάξη πρέπει να παραμείνει εφικτή. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», συμπλήρωσε. 

Η Frontex ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδόν 134.000 άνθρωποι προσπάθησαν φέτος να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ, αριθμός σχεδόν 50% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, πριν από την πανδημία. 

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM