Η Νέα Ζηλανδία θέλει να «απαλλάξει» από το κάπνισμα τη νέα γενιά- Τα μέτρα που εξετάζει

Η Νέα Ζηλανδία θέλει να «απαλλάξει» από το κάπνισμα τη νέα γενιά- Τα μέτρα που εξετάζει Facebook Twitter
0

Η Νέα Ζηλανδία εξετάζει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να θέσει εκτός νόμου το κάπνισμα για τη νέα γενιά και να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο να γίνει μια χώρα δίχως τσιγάρο έως το 2025.

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας του καπνίσματος, κάτι που μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2004. Αυτό ουσιαστικά θα καταστήσει παράνομο το κάπνισμα για αυτή τη γενιά.

 

Επίσης εξετάζεται σημαντική μείωση του επιπέδου νικοτίνης που θα επιτρέπεται στα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση φίλτρων, ο ορισμός ελάχιστης τιμής για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων στα οποία μπορούν να πωληθούν τσιγάρα και καπνικά προϊόντα.

 

«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δρ. Αγιέσα Βεράλ, ανακοινώνοντας τις προτάσεις. «Περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος και πρέπει να επισπεύσουμε την πρόοδο, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 2025», συμπλήρωσε.

 

Οι οργανισμοί υγείας καλωσόρισαν τις προτάσεις. «Ο αριθμός των καταστημάτων πώλησης τσιγάρων είναι τετραπλάσιος στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες τα ποσοστά καπνίσματος είναι τα υψηλότερα», επεσήμανε η επικεφαλής του Cancer Society, Λούσι Έλγουντ. «Ο καπνός είναι το πιο επιβλαβές καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία και σταδιακά πρέπει να καταργηθεί», συμπλήρωσε.

 

Όμως, υπήρξαν και επικριτικά σχόλια για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας για μικρά καταστήματα και η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια εκτεταμένη μαύρη αγορά καπνού.

 

Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για το τελευταίο. «Οι αποδείξεις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα των καπνικών προϊόντων που μπαίνουν λαθραία στη Ν. Ζηλανδία και ότι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεγάλης κλίμακας», ανέφερε σε ανακοίνωση.

 

Από την άλλη το κόμμα ACT σχολίασε πως η μείωση του επιπέδου νικοτίνης θα έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να αγοράζουν και να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα. Ένας στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο στη Ν. Ζηλανδία αποδίδεται στο τσιγάρο, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες της χώρας καπνίζουν καθημερινά.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM